Sofianna's Paidousi Author Official Site

Saturday, December 2, 2017

ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ (by Manolis Ntaloukas)


ΣΟΦΙΑΝΝΑ ΠΑΪΔΟΥΣΗ (Δημιουργός παραμυθιακών καταστάσεων)


Σοφιάννα Παϊδούση – Δημιουργός παραμυθιακών καταστάσεων

Η Σοφιάννα Παϊδούση (Φωτ. Μ.Νταλούκας, 2017)

Η Σοφιάννα, είναι περίπτωση παραμυθολόγου με την σωστή σημασία του όρου.
Δεν σε παραμυθιάζει, σε ταξιδεύει με αλήθινά ψέμματα. Νιώθεις άσχημα; Είναι έτοιμη να σου πει ένα παραμύθι και να σε περάσει στην χώρα του μύθου. Η ίδια θα δημιουργήσει ατμόσφαιρα, με όρους role playing. Θα γίνει κοκκινοσκουφίτσα, σταχτοπούτα, μικρή γοργόνα, για να σου διαβάσει τις ιερές παραμυθίες, που θα σε φέρουν στην μοναδική σου πατρίδα, την χώρα την παιδική.

Δεν την ήξερα, μέχρι που μου έστειλε, από την Θεσσαλονίκη όπου ζει, ένα βίντεο μήνυμα, όταν έμαθε πως κάνω το πρότζεκτ Μάταλα. Δεν το πίστευα. Ήταν αυτή σε ακροθαλασσιά, σαν Little Mermaid.




Μετά, μιλήσαμε στο τηλέφωνο.

-Έρχομαι Αθήνα, αν θες να συμμετάσχω στο Today is Life το πρότζεκτ για Μάταλα, μου ειπε
-Έλα!
-Πώς να ντυθώ; Γοργόνα, πριγκίπισσα... τι άλλο;
-Όχι ρε, κανονικά ρούχα.

Ήρθε. Ροκ τύπος. Στο πρότζεκτ διάβασε ένα ποίημα του Λάσκου, ένα του Λότρη και σκέψεις του Καβάφη για την παρηγορητική σημασία του γέλιου.

Αργότερα άρχισε να μου λέει το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, αλλά πολύ αλλαγμένο.
-Το έχω κάνει βιβλίο, είναι η Κοκκινοσκουφίτσα, σε νέα εκδοχή, μου εξήγησε


Η ιστορία της, έλεγε πως η Κοκκινοσκουφίτσα, αφού γλύτωσε από τον κακό Λύκο, μεγάλωσε και πήγε στην Αθήνα σχολείο. Συμμαθήτριά της είχε την Χιονάτη. Κάποια ζόρικα παιδιά, εκεί, τις κορόϊδευαν για τα παράξενα ρούχα. "Κόκκινη κάπα! χαχαχα" αλλά η Κοκκινοσκουφίτσα με την Χιονάτη, δεν μάσαγαν- αν δεν άρεσε στους άλλους ο τρόπος που ντύνονταν, ήταν πρόβλημα των άλλων και όχι δικό τους.

Με αυτό το παραμύθι, η Σοφιάννα, σαν να μου έλεγε πως κακώς, που δεν ήθελα να έρθει στο πρότζεκτ ντυμένη μια ηρωίδα παραμυθιού. Είχε δίκιο.

Ευχαρσιτώ την Σοφιάννα, για όσα με την παραμυθένια στάση της, μου έμαθε. Και την ανακηρύσσω πριγκίπισσα. Μπορεί, σήμερα, να είναι δύσκολοι καιροί για ήρωες παραμυθιών, αλλά ποτέ όλα αυτά τα υπέροχα φαντασιακά πλάσματα, δεν θα πάψουν έστω και μυστικά, κάπου μέσα μας να υπάρχουν.  

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required