Sofianna's Paidousi Author Official Site

Saturday, December 29, 2018

"To δέντρο που έδινε" άνθισε στο "Πάρκο των Χρωμάτων" από το Τheater Reactor

Του δημοσιογράφου Νίκου Κολίτση


Ένα από τα πιο διαχρονικά και αριστουργηματικά παραμύθια, με πολλαπλά μηνύματα, παγκόσμιας εμβέλειας και απήχησης, με τίτλο "Το δέντρο που έδινε", του Σελ Σίλβερσταϊν, "άνθισε" στο Πάρκο των Χρωμάτων στην Κατερίνη Πιερίας, σε μια σύγχρονη οπτικοακουστική θεατρική απόδοση, με φόντο τ' αστέρια, από τη θεατρική ομάδα Theatre Reactor, που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση συμπεριλάμβανε animation, τεχνικές σωματικού θεάτρου και ηχογραφημένη αφήγηση, σε μια σύγχρονη και πρωτότυπη προσαρμοσμένη εκδοχή, ενός παραμυθιού που, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει την προσφορά και τη γενναιοδωρία και θίγει την πλεονεξία, την ακόρεστη μανία, που οδηγεί στην ανικανοποίητη και αχόρταγη απαίτηση για περισσότερα, μέχρι το τέλος της ζωής του ανθρώπου...


Όλους τους ρόλους υποδύθηκε ο ηθοποιός Δημήτρης Τσιούγκος, ενώ τη μουσική επιμέλεια είχε ο έτερος Δημήτρης Κανίογλου.
Υ.γ. Η θεατρική παράσταση "Το δέντρο που έδινε" ενδυναμώνει τον ουσιαστικό και καίριο ψυχοπαιδαγωγικό χαρακτήρα -που οφείλει να επιτελεί το Πάρκο των Χρωμάτων-, παιδοκεντρικής προσέγγισης, προσθέτοντας μια κατεύθυνση δημιουργικής σκέψης, φαντασίας και ενσυναίσθησης, γεγονός που πιστώνεται στην κ. Ροδή Ελευθεριάδου, που έχει την ευθύνη και την επιμέλεια του αντίστοιχου προγράμματος. Αυτό είναι ανάγκη να τονιστεί για να υπάρξει ανάλογη συνέχεια των δραστηριοτήτων του "Πάρκου" και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνδεση με τη θεατρική εκπαίδευση και τα θεατροπαιδαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα, για παιδιά όλων των ηλικιών.

"Ο Παρφές"... 
ένα παραμύθι για το σχολικό εκφοβισμό (Βullying) 
έρχεται σύντομα...

Η Εταιρεία Παραγωγής Θεατρικών Παραστάσεων «TheatreReactor» σε συνεργασία με το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, για 5η συνεχή χρονιά, προτείνει στα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού την αξεπέραστη ιστορία αγάπης του Σελ Σίλβερσταϊν «Το Δέντρο που έδινε» σε μια ιδιαίτερη διασκευή. Η διεξαγωγή της παράστασης θα πραγματοποιείται στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου, περιλαμβάνοντας και παράλληλες δράσεις (ξεναγήσεις, παρουσιάσεις κ.α.). Η εταιρεία σε περίπτωση που υπάρχει δυσκολία μετακίνησης των μαθητών,μπορεί καιμεταφέρεται η ίδια στα διάφορα σχολεία των γύρω νομών,προσαρμόζοντας το δρώμενο αυτό σε οποιοδήποτε χώρο του σχολικού περιβάλλοντος.


Λίγα λόγια για το έργο
Το 1964 o Σελ Σίλβερσταϊνγράφει το παιδικό βιβλίο «το Δέντρο που Έδινε» (TheGivingTree). Το βιβλίο θεωρείται έκτοτε κλασικό κι έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, ενώ οι συνολικές πωλήσεις των βιβλίων του συγγραφέα ανέρχονται σε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα. Το «Δέντρο που έδινε» αποτελεί μια τρυφερή ιστορία για τη σχέση ανάμεσα σε ένα μικρό αγόρι και σε ένα δέντρο, σχέση που μας αφήνει τη γεύση μιας αξέχαστης ευαισθησίας. Δεν είναι απλώς ένα ακόμα παραμύθι που απευθύνεται μονάχα σε παιδιά. Αντιθέτως, είναι μια συγκινητική αλληγορία που πραγματεύεται το πανανθρώπινο μήνυμα της ανιδιοτελούς αγάπης, προσφοράς και γενναιοδωρίας. Ο Σελ Σίλβερσταϊνείναι βραβευμένος με Grammy, ενώ υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα. 

Λίγα λόγια για την παράσταση
Η παράσταση έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) του Υπουργείου Παιδείας, Αρ. Πρωτ. 13390, 25/11/2014, διαρκεί μισή ώρα και θα παίζεται κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Στόχος της ομάδας είναι η σχολική αίθουσα να προσομοιάζει με μια θεατρική σκηνή. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, η ομάδα θα χρησιμοποιήσει βιντεοπροβολή με προτζέκτορα σε οθόνη 120 ιντσών (στον οποίο θα παρουσιάζεται η ιστορία μέσω animation), που θα συνοδεύει τον ηθοποιό, καθώς και ηχογραφημένη αφήγηση. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Ιορδάνης Αϊβάζογλου, σκηνοθέτης και ηθοποιός στο Κ.Θ.Β.Ε. τα τελευταία 20 χρόνια. Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση και θεατρικό παιχνίδι με την Mόνικα Αϊβάζογλου, απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ και συνεργάτιδα του Κ.Θ.Β.Ε. σε θεατροπαιδαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Μέσα από μια παιδοκεντρική προσέγγιση, το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει τη φαντασία του συμμετέχοντας σε θεατρικά παιχνίδια και δράσεις, να εξωτερικεύει τη δημιουργική του ικανότητα παραθέτοντας τις σκέψεις του, να αναπτύξει συναισθήματα αγάπης απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα προστασίας των δασών και να δημιουργήσει μέσα σε ένα πλαίσιο επικοινωνίας και συνεργασίας με τα μέλη της ομάδας. 




Υπάρχει η δυνατότητα για δύο παραστάσεις σε μία μέρα, ώστε να εξυπηρετηθεί μεγάλος αριθμός παιδιών.
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης της παράστασης μεταγλωττισμένη στην αγγλική γλώσσα. 
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για την παράσταση μέσα στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης: 2310 249803 – 249804 – 2310 893731. 
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για την παράσταση μέσα στο σχολικό χώρο: 6977-761778 (Δημήτρης Κανίογλου) καθώς και στο e-mail: theatrereactor@gmail.com

Συντελεστές
Πρωτότυποκείμενο: Σελ Σίλβερσταϊν
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Ιορδάνης Αϊβάζογλου
Θεατρολόγος – Θεατρικό παιχνίδι: Κατερίνα Μαυροφρύδου
Ηθοποιός: Δημήτρης Τσιούγκος
Μουσική: ΔημήτρηςΚανίογλου
Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Αναστασία Σακονίδου                          
Σχεδιασμός animation: Σμαρώ Σαχπαζίδου
Σχεδιασμός ήχου και φωτισμού: Βασίλης Μπουτόπουλος
Φωτογραφίες: Βασίλης Γκουντινάς
Υπεύθυνη social media: Έλενα Κανίογλου
Στην αφήγηση ακούγονται οι ηθοποιοί: Μιχάλης Γούναρης, Μαρία Χατζηιωαννίδου.

Παραγωγή: TheatreReactor, 2018





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required