Sofianna's Paidousi Author Official Site

Sunday, April 14, 2019

Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι

Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι 
Θέατρο Σοφούλη, Θεσ/νίκη
Κριτική θεατρικής παράστασης
Μάρτιος 2019

Του αρχισυντάκτη Νίκου Κολίτση

Το Fairytales ταξίδεψε... στη χώρα των παιδικών του χρόνων, μέσα από τη μαγευτική ιστορία του Πινόκιο, του Κάρλο Κολόντι, που συνεχίζει να γοητεύει μικρούς και μεγάλους, τόσα χρόνια μετά, αυτή τη φορά από τη Θεατρική Ομάδα/Κουκλοθίασο Redicolo, στο Θέατρο Σοφούλη στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.




Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι

οι περιπέτειες μιας κούκλας σ' έναν κόσμο ανθρώπων
κουκλοθέατρο με μεγάλες κούκλες από τον κουκλοθίασο Redicolo

Φρεσκότατος κι ανανεωμένος, με τρεις ηθοποιούς-κουκλοπαίκτες, ο Πινόκιο, με μεγάλες χειροποίητες κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, επιστρέφει κι είναι έτοιμος να ταξιδέψει σε σχολεία και όπου υπάρχουν παιδιά.

Ο Πινόκιο είναι μία ζωντανή ξύλινη μαριονέτα που κινείται χωρίς σπάγγους. Ζει στον κόσμο των ανθρώπων κι ονειρεύεται να γίνει κι αυτός ένα αληθινό αγόρι, ν' αποκτήσει φίλους, να τον αγαπούν.

Θα περάσει απίθανες περιπέτειες, θα μεταμορφωθεί σε γαϊδουράκι, θα διαπιστώσει τι σημαίνει γαϊδουριά για να καταλάβει τελικά, τι πραγματικά σημαίνει ανθρωπιά!

Μία παράσταση για τη διαφορετικότητα, με ιδιαίτερες τεχνικές εμψύχωσης, πρωτότυπη μουσική και ζωντανό τραγούδι, γεμάτη χιούμορ, τρυφερότητα και ευαισθησία.


Highlights: 

οι... interactive ερωτήσεις των μικρών θεατών στον Πινόκιο, οι αναφορές, προσαρμοσμένες στη σύγχρονη εποχή, σε Playstation και Playmobil, το κατάμεστο θέατρο από μικρούς και μεγάλους θεατές όλων των ηλικιών, η δια ζώσης επαφή με τις κούκλες και τους κουκλοπαίκτες στο τέλος της παράστασης επί σκηνής,  


Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές"  σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!
μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!
Σύντομα και σε έντυπη μορφή από τις εκδόσεις Οσελότος!




Σκηνοθεσία:

Η ομάδα Redicolo καταφέρνει μέσω της κίνησης, της αφήγησης και της εμπειρίας της σε κουκλοθέατρο με μεγάλες χειροποίητες κούκλες, να συνεπάρει τα παιδιά σε μια εκδοχή του Πινόκιο... "ιδιαζόντως ευφυή". 

Ηθοποιοί:

Η Μαρίνα Καζόλη, η Δανάη Κλάδη και ο Ιάκωβος Σιδηρόπουλος καταφέρνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του ανομοιογενούς ακροατηρίου, χρησιμοποιώντας μόνο τις κούκλες και το ταλέντο τους, με μια ευφάνταση παλέτα δεξιοτήτων σωματικού θεάτρου, με αφήγηση, τραγούδι και τις κούκλες... εν κινήσει.




Μουσική, κοστούμια, σκηνικά, φώτα:

Πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Μόμτσιου, λιτό σκηνικό, φώτα κατάλληλα τοποθετημένα.

Ιδανικό soundtrack:


"Πάνω στου Πινόκιο τη μύτη
έχουν όλοι μια φωλιά ή ένα σπίτι
Πάνω στου Πινόκιο τη μύτη
έχουν όλοι μια φωλιά..."

"Παραμύθι", Μαύρη Μαγιονέζα, "Κατέβασέ το" CD, 2010

More things to do: 

Το αποτέλεσμα θα ήταν πληρέστερο, αν η ομάδα αποτελούνταν από τέσσερα άτομα, ώστε ένας ακόμη να κάνει τον Τζεπέτο και να μην είναι μόνο ένα αιωρούμενο κεφάλι. Επίσης, το σκηνικό θα μπορούσε να είναι περισσότερο εμπλουτισμένο, με έμφαση στις λεπτομέρειες (για παράδειγμα, άχυρα, όταν χρειάζεται να τρώνε τα γαϊδουράκια)

Bonus Tips:

Ο Πινόκιο (ιταλικά.:Pinocchio) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που πρωτοεμφανίστηκε το 1883, ως κεντρικός ήρωας στο ιταλικό παραμύθι «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο» (ιταλ.:Le Avventure di Pinocchio) του Κάρλο Κολόντι, και έχει από τότε εμφανιστεί σε πολλές προσαρμογές της ιστορίας και άλλα. Σκαλισμένος από τον ξυλογλύπτη Τζεπέτο σε ένα μικρό ιταλικό χωριό, ο Πινόκιο δημιουργήθηκε ως ξύλινη μαριονέτα, αλλά ονειρεύτηκε να γίνει πραγματικό αγόρι. Ο Πινόκιο χρησιμοποιείται συχνά ως όρος για να περιγράψει κάποιον ο οποίος είναι επιρρεπής στα ψέματα, την μυθοπλασία και την υπερβολή.


Credits:

Στην ομάδα Redicolo για την ανταπόκρισή της και στο Θέατρο Σοφούλη για την αγαστή συνεργασία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Κάρλο Κολόντι
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κουκλοθίασος REDICOLO
Σχεδιασμός και κατασκευή κουκλών: Κουκλοθίασος REDICOLO
Παίζουν: Μαρίνα Καζόλη, Δανάη Κλάδη, Ιάκωβος Σιδηρόπουλος
Σκηνικό, Κοστούμια, Μάσκες: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Βίκη Γούσιου
Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος
Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Μανώλης Καλπενίδης
Για τις παραστάσεις του ΚΟΥΚΛΟΘΙΑΣΟΥ REDICOLO

Παραστάσεις για παιδιά με μεγάλες χειροποίητες κούκλες και εντυπωσιακή τεχνοτροπία, που συνδυάζουν το σύγχρονο κουκλοθέατρο με το θέατρο, κατάλληλες για μαθητές νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού. Ο Κουκλοθίασος REDICOLO ταξιδεύει με τις παραστάσεις του στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι παραστάσεις είναι διαθέσιμες και για εκδηλώσεις που διοργανώνουν Δήμοι, Φορείς και Σύλλογοι στη Βόρειο Ελλάδα. Μέσα στη χρονιά πραγματοποιούνται και παραστάσεις για το κοινό σε διάφορες πόλεις.

Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες: από 3 ετών

Πληροφορίες
Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ

Κρατήσεις: 6948092384, 2311284567 και 2310425097

Για να οργανώσετε μία παράσταση με τον Κουκλοθίασο REDICOLO στο σχολείο σας, στο χώρο σας ή στις εορταστικές σας εκδηλώσεις επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 6948092384, 2311284567 (Αλέξανδρος) και 6976055790, 2310425097 (Δέσποινα)


Νίκος Κολίτσης

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλολογίας-ΑΠΘ), 
με μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 
Αριστούχος Δημοσιογραφίας, με σπουδές Φωτογραφίας. 
Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου (για παιδιά & ενήλικες), κινηματογράφου & λογοτεχνίας, με συνεργασίες 
με έντυπο-ηλεκτρονικό τύπο πανελλαδικά.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required