Sofianna's Paidousi Author Official Site

Monday, April 8, 2019

Έξω Πάνω Μέσα Κάτω

«Έξω Πάνω Μέσα Κάτω»
ΒΡΕΦΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Θεσ/νίκη
ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

Του αρχισυντάκτη Νίκου Κολίτση

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση «Κοίτα!», της Κατερίνας Καραδήμα, για δύο συνεχόμενες χρονιές, εγκαινιάζοντας τη βρεφική σκηνή στο Βασιλικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει το νέο της έργο «Έξω Πάνω Μέσα Κάτω», για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων.



Ένα μωρό, αυτή τη φορά αγόρι, ανακαλύπτει ότι μια εικόνα αλλάζει ανάλογα με την πλευρά που τη βλέπεις. Τι συμβαίνει στο πάνω και τι στο κάτω; Και τι αλλάζει στο μέσα και τι στο έξω; Ένα κουτί που καλεί το μωρό ν' ανέβει πάνω, για ν' ανακαλύψει έπειτα το κάτω. Ένας μαγικός φίλος που καλεί το μωρό να καταστρώσουν ένα σχέδιο μέσα. Και μια μαμά κι ένας μπαμπάς που αφήνουν ελεύθερο το μωρό να παίξει έξω. Κι αν το έξω φοβίζει; Κι αν το πάνω είναι πολύ πάνω; Ναι, αλλά το έξω και το πάνω έχει περισσότερη πλάκα και μαθαίνεις... Τι μαθαίνεις; Να μη φοβάσαι και να τολμάς ν' αλλάζεις τα πράγματα μέχρι να φτάσει η ώρα για το μεγάλο έξω... Όταν το σπίτι γίνεται μικρό και δε σε χωράει πια!



Highlights: 
  • oι φούσκες που είχαν γεμίσει τη σκηνή μαζί με τα πολύχρωμα κονφετί, που με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα «έλουζαν» τα βρέφη, 
  • τα πολύχρωμα μπαλόνια, η ομπρέλα και η μπάλα του μπάσκετ (σ.σ. Θεσσαλονίκη είμαστε, Basketball, we love this game...)
  • το λούτρινο αρκουδάκι και καλύτερος φίλος του παιδιού, που με μια κούπα γάλα έπεφταν αγκαλιά για ύπνο, 
  • το ξύλινο μετακινούμενο σπιτάκι-σκηνικό, με το «αναμμένο τζάκι» στην επιφάνειά του, όταν έφτασε η ώρα του ύπνου, -έστω μέσω προτζέκτορα- κι άλλες όμορφες εικόνες με ζώα και φυσικά τοπία, τους μαυροπίνακες με τις χρωματιστές κιμωλίες, τα προσωπάκια του μπαμπά και της μαμάς και τα παιχνίδια στο εσωτερικό του
  • τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα και τον χρόνο να παίξουν επί σκηνής και να επεξεργαστούν το σκηνικό και όλα τ' αντικείμενα ελεύθερα, μετά το τέλος της παράστασης



Σκηνοθεσία: 

Η Κατερίνα Καραδήμα, έμπειρη πια στο χώρο, σκηνοθετεί εξαίσια και ευφάνταστα την παράσταση, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των πολύ μικρών θεατών και των ενήλικων γονέων και κηδεμόνων τους, που όλοι μαζί ήταν μια ανάσα από τον ηθοποιό και το σκηνικό!


Ηθοποιοί: 

Ο Γιάννης Μαστρογιάννης δε δίστασε να τσαλακωθεί, να  γίνει κι αυτός μικρό παιδί, ένα με το σκηνικό και να ταξιδέψει τους μικρούς του φίλους μέσα κι έξω απ' το σπιτάκι, μέρα και νύχτα, άλλοτε σιωπηρά κι άλλοτε με λίγα λόγια εκφραστικά κι αβίαστα κάθε φορά, μα πάντα τόσο συναισθηματικά και καθηλωτικά σε σημεία, που κέρδισε την προσοχή και τα καρφωμένα βλέμματα όλων επάνω του.

Ιδανικό soundtrack: 



«Φούσκες, φούσκες στον αέρα 
κάνουνε τη νύχτα μέρα. 
Ανεβαίνουνε ψηλά 
σκάνε σαν βεγγαλικά».

Φούσκες
Στίχοι: Παρασκευάς Καρασούλος - Γιάννης Βασιλόπουλος Μουσική: Γιώργος Ανδρέου Ερμηνεία: Δημήτρης Βουτσάς, Κορίνα Λεγάκη, Δήμητρα Σελεμίδου
Από το άλμπουμ "Ποιος μου χάλασε το τρένο;" Μικρή Άρκτος, 2015

Μουσική, κοστούμια, σκηνικά, φώτα:

Η μουσική του Φοίβου Δεληβοριά μας ταξίδεψε, τα κοστούμια του ηθοποιού ήταν ταιριαστά με την εκάστοτε περίσταση, τα φώτα επιμελώς τοποθετημένα, δημιούργησαν ακόμα και συνθήκη έναστρου ουρανού και το σκηνικό χουζούρικο για τα βρέφη αυτής της ηλικίας. 
Το ξύλινο τροχήλατο σπιτάκι. με τη βοήθεια του video wall, μας ταξίδεψε έξω, μακριά απ' το σπίτι σε νέες αναζητήσεις και περιπέτειες, αλλά ήταν πάντα εκεί για να επιστρέψουμε στην ασφάλεια και στη ζεστασιά του, μέχρι να πιούμε το γάλα και ν' αποκοιμηθούμε στην αγκαλιά του Ορφέα...



Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές"  σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!
μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!

More things to do: 
  • Δεν είναι εύκολο -όποιος διατείνεται το αντίθετο, εθελοτυφλεί-, να παραμείνουν στη θέση τους για τόση ώρα, βρέφη και νήπια -έστω μαζί με τους γονείς/κηδεμόνες τους-, με τόσα οπτικά κι ακουστικά ερεθίσματα, εντός κι εκτός σκηνής, ειδικά όσα δεν έχουν εξοικειωθεί ούτε στο ελάχιστο και είναι η πρώτη τους φορά. Με αυτό το δεδομένο πάντα, αποκτά επιπρόσθετο θετικό πρόσημο η καθηλωτική παρουσία μικρών και μεγάλων στη διάρκεια της παράστασης. Γι' αυτό, άλλωστε οι μικρές εξαιρέσεις, που ακόμα κι αν υποκρύπτουν αδυναμία/ανικανότητα διαχείρισης γονέων/ενηλίκων, δε χρειάζεται ν' αντιμετωπίζονται με... αστυνομικό, τρόπον τινα και αυστηρά λεκτικά τιμωρητικό τρόπο από τις υπεύθυνες της τάξης του θεάτρου, ακόμα κι όταν διαπιστώνουν ότι ορισμένοι ενήλικες δεν μπορούν να σεβαστούν την απαγόρευση χρήσης κινητών, που έχει επισημανθεί πολλάκις και μέσω των μεγαφώνων (ή όταν θεωρούν ότι ο μοναδικός τρόπος για να ηρεμήσει το αγγελούδι τους είναι να του δώσουν κομμάτι του σκηνικού, που τους το ζητάει επίμονα (π.χ. μπάλα), αδιαφορώντας για την εξέλιξη της παράστασης... και προσπαθώντας να το αιτιολογήσουν εκείνη τη στιγμή!)



Bonus Tip: στο τέλος της παράστασης η σκηνή γέμισε με επίδοξους εξευρευνητές... της γης και τ' ουρανού, ενώ ο ηθοποιός λειτουργώντας, ως εμψυχωτής, με παιδαγωγική προσέγγιση, φωτογραφήθηκε, εκτός των άλλων, με μικρούς και μεγάλους με προθυμία κι έκπληξη, ιδίως όταν χρειάστηκε να... συστηθεί στο πιο λιλιπούτειο Golden Member του Fairytales, Λεονάρδο και του χάρισε απλόχερα το πιο γλυκό του χαμόγελο!



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη ιδέας – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα
Σκηνικά – Κοστούμια: Λίλη Κυριλή
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση Παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Παίζει ο Γιάννης Μαστρογιάννης.

ΒΡΕΦΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - «Έξω Πάνω Μέσα Κάτω»
Για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Κάθε Σάββατο στις 12.00
Διάρκεια: 35’

ΒΡΕΦΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τιμή εισιτηρίου: 7€ (βρέφη, παιδιά, ενήλικες)
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: Ισχύει για τις παραστάσεις της Βρεφικής και της Παιδικής Σκηνής. Προσφέρεται ελεύθερη είσοδος στον δεύτερο από τους δύο ΕΝΗΛΙΚΕΣ συνοδούς. 

ΠΡΟΣΟΧΗ!: Το οικογενειακό εισιτήριο απαιτεί την ΤΑΥΤOΧΡΟΝΗ EΚΔΟΣΗ ΕΝOΣ ΕΙΣΙΤΗΡIΟΥ ΜΗΔΕΝΙΚHΣ ΑΞIΑΣ για τον δεύτερο από τους δύο ενήλικες συνοδούς και εκδίδεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠO ΤΑ ΤΑΜEIΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ (σε Βασιλικό Θέατρο, ΕΜΣ, Μονή Λαζαριστών, Πλατεία Αριστοτέλους).

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.GR | Τ. 11876

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα: 8.30- 15.30
Τρίτη έως Κυριακή: 8:30 - 21:30
Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο: 10:00 - 15:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 20:00
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):
Τετάρτη έως Κυριακή: 16:30 - 21:30
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):
Τετάρτη έως Κυριακή: 16:30 - 21:30

Διαβάστε επίσης: Ένας βάλτος γεμάτος χρώματα, αφήγηση παιδικού παραμυθιού

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required