Sofianna's Paidousi Author Official Site

Sunday, August 11, 2019

Ορφέας Παπαδόπουλος: «Ο Οδυσσεβάχ δεν είναι ένα μάθημα για τα παιδιά, αλλά ένα ταξίδι-προίκα ζωής για μικρούς και μεγάλους»

Ο ηθοποιός και τραγουδιστής Ορφέας Παπαδόπουλος σαλπάρει με το καράβι της Ξένιας Καλογεροπούλου και τον «Οδυσσεβάχ» σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα -έχοντας το Fairytales και τον δημοσιογράφο Νίκο Κολίτση… σε ρόλο τιμονιέρη-, στο πλαίσιο της αντίστοιχης καλοκαιρινής θεατρικής περιοδείας για παιδιά και ενήλικες. Λίγο πριν το κάλεσμα του καπετάνιου στο κατάστρωμα, πάντως, πρόλαβε να συμπεριλάβει, μεταξύ άλλων, σε μια συνέντευξη… Σειρήνων, ιστορίες για θησαυρούς, πυροτεχνήματα, ευκαιρίες, ήρωες, εκλογές, τραγούδια και ανθρώπινες σχέσεις, γιατί… «οι ευκαιρίες μπορεί να δίνονται, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο να τις αρπάξεις, αλλά και πώς θα τις αρπάξεις, πόσο θα δουλέψεις γι’ αυτές, πόσο θα θέλεις να τις εξελίξεις και να πας παρακάτω…»


Πόσο εξοικειωμένα είναι τα σημερινά παιδιά με την ελληνική μυθολογία, έχοντας άλλες εικόνες και παραστάσεις στην καθημερινότητά τους, με αφορμή και τη θεατρική παράσταση «Οδυσσεβάχ», στην οποία πρωταγωνιστείτε;
Η ελληνική μυθολογία εκφράζει την πιο βαθιά ποιότητα της ανθρώπινης ψυχής μέσω των συμβολισμών της. Τα παιδιά, ακόμα κι αν δε γνωρίζουν πλήρως την ελληνική μυθολογία, σίγουρα έχουν ακούσει ιστορίες και μύθους, τουλάχιστον στο πρώτο τους επίπεδο. Παρά τις επιρροές που έχουν στην καθημερινότητά τους σήμερα, που έχουν να κάνουν κυρίως με την τεχνολογία, τις γρήγορες εικόνες και την ταχύτητα στα πράγματα, εκτιμώ πως η ελληνική μυθολογία και οι ελληνικοί μύθοι δε θα υποσκελιστούν ποτέ, γιατί εκφράζουν τον βαθύτερο εαυτό του κάθε ανθρώπου. Από εκεί και πέρα, μέσα από την παράσταση του Οδυσσεβάχ, έρχονται πιο κοντά σ’ αυτούς τους μύθους, κυρίως στην «Οδύσσεια» του Ομήρου και ως έναν βαθμό στις «Χίλιες και μία νύχτες», του Σεβάχ του Θαλασσινού, που από εκεί εμπνεύστηκε και η Ξένια Καλογεροπούλου τ’ όνομα του έργου αυτού. Αυτή η παράσταση δεν είναι ένα μάθημα για τα παιδιά, είναι ένα φανταστικό ταξίδι-προίκα ζωής για μικρούς και μεγάλους. 

"Aκόμα κι αν δεν εξελέγην προσωπικά δημοτικός σύμβουλος, μου δίνεται η δυνατότητα ν’ ασχοληθώ με τα κοινά της πόλης μου και να την εξελίξω, από τη δική μου πλευρά, βάζοντας το δικό μου λυχναράκι πολιτιστικά και καλλιτεχνικά."

O Oδυσσεβάχ είναι μία από τις πολύτιμες παρακαταθήκες της αγαπημένης Ξένιας Καλογεροπούλου. Πώς θα τη χαρακτηρίζατε σήμερα; Έχετε την τύχη να τη συναντήσετε, εντός ή εκτός παραστάσεων; Αν ναι, τι σας κάνει μεγαλύτερη εντύπωση; Μοιραστείτε μαζί μας ένα μικρό θεατρικό της μυστικό... 
Θα χαρακτήριζα την παράσταση ως έναν διαχρονικό θησαυρό, ο οποίος μετράει 40 χρόνια τώρα, έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες, έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους, όποτε κι αν ανεβαίνει ο κόσμος την ακολουθεί για να παρακολουθήσει την παράσταση. Η ιστορία του Οδυσσέα και του Σεβάχ είναι πραγματικά ένα μάθημα ζωής. Η Ξένια Καλογεροπούλου έδωσε τη δυνατότητα να γίνει αυτή η ιστορία πιο σύγχρονη, πιο κατανοητή και πιο αντιληπτή και από τους μεγάλους αλλά και σίγουρα από τους μικρούς μας φίλους. Ναι, είχα την τιμή και την τύχη να τη γνωρίσω σε μια συνέντευξη που έδινε με live κοινό, πριν κάποιους μήνες σε κάποιο θέατρο στην Αθήνα, όπου μίλησε για τον Οδυσσεβάχ, για τις παραστάσεις και για τις δουλειές της. Αυτή η γυναίκα θεωρώ ότι έχει αφήσει μια μεγάλη προίκα μέσα από τα παραμύθια της και τον λόγο της σ’ όλους μας. Δεν έχουμε μιλήσει για θεατρικά μυστικά της, αυτό που μοιράστηκε μαζί μας είναι η αγάπη, η αφοσίωσή στο θέατρο και κυρίως, αυτό που μας εξομολογήθηκε είναι ότι κατάφερε να εκφράσει τον εσωτερικό της κόσμο περισσότερο μέσα από τη συγγραφή παρά από την υποκριτική. 
                                                       

                                          Συγγραφέας: Σοφιάννα Παϊδούση
Ηλικία: από 4 ετών
Σελίδες: 80
Είδος: Print Book, Fairytale, Picture book, full color
Τόπος & Χρόνος έκδοσης: Αθήνα, Ιούλιος 2019

Παραγγείλτε το βιβλίο του Παρφέ, (το πιο ολοκληρωμένο πακέτο για τον σχολικό εκφοβισμό στην Ελλάδα) και κερδίστε αυτόματα: 


  • Το αντίστοιχο eBook του Παρφέ, (αξίας 4.90 €)
  • Την ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας (αξίας 1 €)
  • Ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέα
  • Χειροποίητο δώρο-έκπληξη, διαφορετικό για αγόρια και κορίτσια, μαζί με αυτοκόλλητο!!!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

oparfes@gmail.com

Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!


Αν η μητέρα σας δεν εργαζόταν ως ενδυματολόγος και στυλίστρια στην καθημερινή σειρά «Απαγορευμένη Αγάπη», πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σας σήμερα; Eίναι, τελικά, όλα θέμα συγκυρίας και τύχης;
Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω 100%. Οι άνθρωποι δε γνωρίζουμε, μεταφορικά μιλώντας, στην επόμενη γωνία τι μας περιμένει. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μου δινόταν η ευκαιρία σε τόσο μικρή ηλικία έως και επικίνδυνη θα μπορούσα να πω -γιατί η έκθεση σε τόσο μικρή ηλικία είναι πραγματικά κάτι επικίνδυνο-, ν’ ασχοληθώ επαγγελματικά, τουλάχιστον μ’ αυτόν τον χώρο. Δεν είναι μόνο όλα θέμα συγκυρίας και τύχης είναι και θέμα προσωπικής δουλειάς. Οι ευκαιρίες μπορεί να δίνονται, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο να τις αρπάξεις, αλλά και πώς θα τις αρπάξεις, πόσο θα δουλέψεις γι’ αυτές, πόσο θα θέλεις να τις εξελίξεις και να πας παρακάτω. Δίνονται ευκαιρίες εξέλιξης και όχι πρόσκαιρες ευκαιρίες για να γίνουμε πυροτεχνήματα.    

"Δεν είναι μόνο όλα θέμα συγκυρίας και τύχης είναι και θέμα προσωπικής δουλειάς. Δίνονται ευκαιρίες εξέλιξης και όχι πρόσκαιρες ευκαιρίες για να γίνουμε πυροτεχνήματα."  

Δεν καταφέρατε να εκλεγείτε, όντας υποψήφιος στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης. Τι σας έμεινε ως αποτύπωμα; Θα το επιχειρήσετε ξανά στο μέλλον;
Το ότι δεν εξελέγην, ενώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ήττα, το θεωρώ προσωπικά μια νίκη, μαζί με όλη αυτή τη διαδικασία και τη διαδρομή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αυτό που αποκόμισα, περισσότερο απ’ όλα, είναι ότι γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους, όπως τον Δήμαρχο της Πεύκης, Τάσο Μαυρίδη, πολλούς απ’ τους συμβούλους του και ανθρώπους που μοιράστηκα μαζί τους στιγμές, προβληματισμούς, ιδέες για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ακόμα κι αν δεν εξελέγην προσωπικά δημοτικός σύμβουλος, μου δίνεται η δυνατότητα ν’ ασχοληθώ με τα κοινά της πόλης μου και να την εξελίξω, από τη δική μου πλευρά, βάζοντας το δικό μου λυχναράκι πολιτιστικά και καλλιτεχνικά, γιατί ο δήμος Πεύκης-Λυκόβρυσης είναι πραγματικά μια κοιτίδα πολιτισμού, που χωράει τεράστια εξέλιξη, με φοβερές προδιαγραφές και εγκαταστάσεις. Δε γνωρίζω εάν θα το επιχειρήσω ξανά στο μέλλον, το σίγουρο είναι ότι θα επιχειρήσω πραγματικά να συμβάλω στον πολιτισμό και τις τέχνες. 

"Έχω φανταστεί τον εαυτό μου πατέρα, απλώς είμαι σε μια φάση αυτή τη στιγμή που ταξιδεύω τόσο πολύ σ’ όλη την Ελλάδα, που είναι
το μόνο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ."  

Aν μπορούσατε να είστε ένα ήρωας από το αγαπημένο παιδικό σας παραμύθι, ποιον θα διαλέγατε και για ποιο λόγο;
Δεν έχω ένα αγαπημένο παιδικό παραμύθι, νομίζω όμως ότι όπως και να έχει, ακόμα κι αν δεν ήμουν θετικός ήρωας, μου αρέσουν αυτοί που μπορεί να ξεκινάνε σαν αρνητικοί ήρωες, αλλά στην πορεία τους συνειδητοποιούν και εκφράζουν τελικά το καλό. 


"Είναι τέτοιο χωνευτήρι αυτό που συμβαίνει με τα μέσα και την προσωπική ζωή των καλλιτεχνών που πιστεύω ότι δε είναι ανάγκη να μας αφορά τόσο, είτε θετικά είτε αρνητικά."  

Aποτελεί τραγουδιστικό σας όνειρο η κυκλοφορία μιας ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς, μετά το πρόσφατο single «Lucid Dream»;
Είμαι ήδη σε συζητήσεις με την Satelite Records, την εταιρεία που συνεργάστηκα, ώστε από Σεπτέμβρη να υπάρχουν κάποιες καινούργιες κυκλοφορίες. Το τραγούδι είναι μια τέχνη που πάντοτε με συγκινούσε, πάντοτε με εξέφραζε και μου άρεσε από την εφηβεία μου μέχρι και τώρα, έχοντας πάρει μέρος σε πολλές rock μπάντες, σε συναυλίες, κτλ. Όσο για το είδος που θ’ ασχοληθώ είναι κάτι που θα έχει και ελληνικό και ξένο στίχο. Δε μ’ αρέσει να περιορίζομαι μεταξύ των γλωσσών, μ΄ εκφράζουν και οι δύο, μου δίνουν διαφορετικό προσωπικό εσωτερικό ταξίδι, οπότε θα ήθελα να συνεχίσω να πειραματίζομαι με το τραγούδι, με τη μουσική, με πιο κλασικούς ήχους, με πιο μοντέρνους ήχους, με πιο ηλεκτρονικούς ή φυσικούς ήχους. Δε βάζω κανέναν περιορισμό, το τραγούδι είναι κάτι το οποίο ακόμα κι αν δεν με πάει κάπου επαγγελματικά, είναι κάτι το οποίο καλλιτεχνικά με εκφράζει, αν και επαγγελματικά, αφήνω την πόρτα ανοιχτή, γιατί τι πιο ωραίο το επάγγελμά σου να έχει να κάνει μ’ αυτό ή μ’ αυτά που αγαπάς. Δεν μπορώ ν’ ασχοληθώ μόνο μ’ ένα πράγμα. Αισθάνομαι ότι με συγκινούν όλες οι τέχνες, είμαι ενεργός με αρκετές απ’ αυτές, οπότε δε βάζω κανέναν περιορισμό στον εαυτό μου, καμιά ταυτότητα, κανένα ταμπού ακόμα κι αν υπάρχει αυτό στην Ελλάδα, το να θεωρούμε ότι όταν κάνει κάποιος κάτι, οφείλει να κάνει μόνο αυτό και δεν πρέπει να του δίνεται η ευκαιρία να κάνει οτιδήποτε άλλο, καθώς χάνει έτσι την ποιότητά του στα πράγματα. Στο εξωτερικό δεν ισχύει αυτό και νομίζω πως ήρθε η ώρα να το καταλάβουμε και εδώ και να ασχολείται τελικά ο καθένας μ’ αυτό που γουστάρει και θέλει πραγματικά και όχι μ’ αυτό που του υπαγορεύει η κοινωνική συνείδηση. 

"Mου αρέσουν οι ήρωες που μπορεί να ξεκινάνε σαν αρνητικοί ήρωες, αλλά στην πορεία τους συνειδητοποιούν και εκφράζουν τελικά το καλό." 

H προσωπική ζωή των καλλιτεχνών στο προσκήνιο είναι επιλογή των ίδιων των καλλιτεχνών ή αποτέλεσμα των αδηφάγων έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων; Ποια είναι η συνταγή διαχείρισης που επιλέγετε;
H προσωπική ζωή των καλλιτεχνών βρίσκεται και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, από εκεί και πέρα το πώς εκμεταλλεύονται τα μέσα τις ιστορίες των ανθρώπων για να πουλήσουν φυλλάδες -δεν υπάρχουν πια φυλλάδες, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ-, είναι θέμα των ιδίων. Η δημοσιογραφία και οι τέχνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, οπότε είναι μια συνεργασία. Αν κιτρινίζεται αυτή η συνεργασία, αυτό είναι κάτι που προσωπικά με βρίσκει αντίθετο. Όταν θέλεις να προστατέψεις την προσωπική σου ζωή, μπορείς να το κάνεις εντός-εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων. Μου έχει τύχει να εκτεθεί η προσωπική μου ζωή χωρίς να το έχω επιλέξει, δε χρειάζεται, όμως, να μας επηρεάζει. Οφείλουμε να πηγαίνουμε παρακάτω. Σήμερα είναι κάποιος, την επόμενη μέρα είναι κάποιος άλλος. Είναι τέτοιο χωνευτήρι αυτό που συμβαίνει με τα μέσα και την προσωπική ζωή των καλλιτεχνών που πιστεύω ότι δε είναι ανάγκη να μας αφορά τόσο, είτε θετικά είτε αρνητικά.  

"H ελληνική μυθολογία και οι ελληνικοί μύθοι δε θα υποσκελιστούν ποτέ, γιατί εκφράζουν τον βαθύτερο εαυτό του κάθε ανθρώπου".

Το καράβι του Οδυσσεβάχ περνάει από το νησί των Λωτοφάγων, ακούει το μαγεμένο τραγούδι των Σειρήνων και συναντάει τη Γοργόνα και τη Μάγισσα Κιρκίλα... Ποιο τραγούδι λένε σε σας οι Σειρήνες, εκτός παράστασης, ποια είναι η Γοργόνα που συναντάτε στη ζωή σας και ποια η Μάγισσα;
Τα τραγούδια που ακούγονται είναι πολλά. Είναι πολλές οι σειρήνες, αλλά εδώ νομίζω πως με μία ανάγνωση της Ιθάκης του Καβάφη, η οποία περικλείει με τον δικό της τρόπο και το έργο του Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου, μας δίνει την απάντηση στην ερώτηση, ότι αν ουσιαστικά δε στήνουμε μπρος μας τις Σειρήνες και όλ’ αυτά τ’ αρνητικά, δεν υπάρχουν. Εμείς είμαστε κύριοι του εαυτού μας, της ζωής μας κι εμείς μόνο μπορούμε να κλείσουμε τ’ αυτιά μας στις Σειρήνες, αλλά ακόμα κι αν θέλουμε να τις ακούσουμε, γιατί αναζητούμε τις εμπειρίες σαν ανθρώπινα όντα και μόνο μέσα απ’ αυτές μαθαίνουμε, είναι ζητούμενο κάποια στιγμή να κλείσουμε τ’ αυτιά μας και να συνεχίσουμε τον δρόμο μας για την Ιθάκη μας.

"Ήρθε η ώρα να το καταλάβουμε και εδώ και να ασχολείται τελικά ο καθένας μ’ αυτό που γουστάρει και θέλει πραγματικά και όχι μ’ αυτό που του υπαγορεύει η κοινωνική συνείδηση." 

Έχετε κάνει outing τη δύσκολη σχέση με τον πατέρα σας και τα συναισθήματά σας στο παρελθόν. Λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά; Έχετε οπτικοποιήσει ποτέ τον εαυτό σας πατέρα; Aποτελεί μελλοντική επιθυμία σας η απόκτηση ενός παιδιού;
Αυτό έγινε πάρα πολλά χρόνια πριν. Έχω πάρα πολύ καλή σχέση με τον πατέρα μου, όπως και μ’ όλη μου την οικογένεια. Όλοι έχουμε τις δυσκολίες μας με την οικογένειά μας και τη ζωή μας. Έτυχε απλώς να εκθέσω κάτι σε μικρή ηλικία που, αν με ρωτήσετε τώρα δε θα το έκανα φυσικά, ακριβώς γιατί πήρε διαστάσεις που δεν μπορούσα να ελέγξω τότε και δεν ήθελα να πάρει, ούτε ήταν αυτός ο σκοπός. Υπήρξε παραφιλολογία. Τώρα είμαι σε μια φάση που δε σκέφτομαι να κάνω οικογένεια, παρότι είμαι υπέρ των παιδιών και της θετικής ενέργειας που εκφράζουν. Έχω φανταστεί τον εαυτό μου πατέρα, απλώς είμαι σε μια φάση αυτή τη στιγμή που ταξιδεύω τόσο πολύ σ’ όλη την Ελλάδα, που είναι το μόνο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ.  


 Νικος Κολίτσης 


Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλολογίας-ΑΠΘ), 
με μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 
Αριστούχος Δημοσιογραφίας, με σπουδές Φωτογραφίας. 
Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου (για παιδιά & ενήλικες), κινηματογράφου & λογοτεχνίας, 
με συνεργασίες με έντυπο-ηλεκτρονικό τύπο πανελλαδικά.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required