Sofianna's Paidousi Author Official Site

Monday, February 3, 2020

Κριτική θεατρικής παράστασης

Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Ράδιο City, θεσσαλονίκη
Δεκέμβριος 2019

Της συντάκτριας Κβάσνιακ Άννας


Το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Charles Dickens κάνει για 2η φορά την πετυχημένη εμφάνιση του στο Θέατρο Ράδιο City. Μια άκρως συγκινητική ιστορία που αγγίζει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Καθόλη την διάρκεια του έργου παρατηρούμε την σταδιακή συναισθηματική μεταμόρφωση του κεντρικού ήρωα (Εμπενίζερ Σκρούτζ), από σκληρός και απότομος χαρακτήρας με έντονη μέριμνα πάνω στα χρήματα, σε καλόκαρδο, συμπονετικό και γεμάτο συναισθήματα άνθρωπο. 

Hightlights: 
Το video του Robin Beer που απεικόνιζε τον Μάρλεϊ, τον συνεργάτη του Σκρούτζ και τον υποδύθηκε εξαιρετικά ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ήταν υπέροχο και ολοζώντανο. Τα σεντούκια με τις αλυσίδες σε συνδυασμό με τον τραγικό μονόλογο και το απολογητικό ύφος για την ζωή που δεν έζησε ήταν πολύ παραστατικός κερδίζοντας τις εντυπώσεις του κοινού. 
Σκηνοθεσία: 
Η επιμέλεια της σκηνοθεσίας από την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη μαζί με τους βοηθούς σκηνοθέτη Μαγδαληνή Παλιούρα και Κωνσταντίνο Μουταφτσή οι οποίοι ακολούθησαν αυτούσιο το έργο, δημιούργησαν το κεντρικό  σκηνικό που είχε το σχήμα ενός ανοιχτού βιβλίου’ αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η εξέλιξη του παραμυθιού να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των θεατών. 
Ηθοποιοί:
Η ερμηνεία όλου του επιτελείου των ηθοποιών ήταν άψογη. Ήταν εύκολο να διακρίνουμε τους διαφορετικούς συναισθηματικούς τόνους κατά την πλοκή του έργου, όπως και την αλλαγή του κεντρικού ήρωα που υποδύθηκε με τον μοναδικό του τρόπο ο Θανάσης Κουρλαμπάς. 

                                     
                                         Συγγραφέας: Σοφιάννα Παϊδούση
Ηλικία: από 4 ετών
Σελίδες: 80
Είδος: Print Book, Fairytale, Picture book, full color
Τόπος & Χρόνος έκδοσης: Αθήνα, Ιούλιος 2019

Παραγγείλτε το βιβλίο του Παρφέ, στη μοναδική τιμή των 9,99 € και κερδίστε αυτόματα: 

  • Το αντίστοιχο eBook του Παρφέ, (αξίας 4.90 €)
  • Την ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας  (αξίας 1 €)
  • Ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέα

Φώτα: 
Ο μπλε φωτισμός όπως και η συσκότιση σε συνδυασμό με τα video design και animation της Ερατούς Τζαβάρα δημιουργούσαν άλλοτε μια μαγική ατμόσφαιρα και άλλοτε ένα δραματουργικό τόνο στην σκηνή.



Μουσική:
Η Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου στην ηχοληψία τοποθέτησαν στο έργο τραγούδια που περιέγραφαν τις 3 βασικές σκηνές στο παραμύθι που εξελισσόταν (τον απόμακρο Σκρούτζ- τα νεανικά και ανέμελα χρόνια του- την αλλαγή στην συμπεριφορά του) και οι ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν στις χορευτικές και φωνητικές απαιτήσεις του έργου δημιουργώντας ένα όμορφα αισθητικά αποτέλεσμα.   
More things to do:
Στην προσπάθεια να δοθεί μια απόκοσμη διάσταση στην παρουσία των 2 πνευμάτων η ένταση του ήχου ήταν μεγάλη και σε συνδυασμό με την ηχώ υπήρχαν φορές που ήταν δύσκολο να καταλάβεις τα λόγια των ηθοποιών.   


Χριστούγεννα η εποχή που συμβαίνουν μ’ έναν μαγικό τρόπο τα θαύματα. Στην εν λόγω ιστορία παρατηρούμε έναν υπολογιστικό άνθρωπο που ζει μια μονόχνοτη καθημερινότητα χωρίς απρόοπτα και εκπλήξεις’ μοναδική του ασχολία, η δουλειά του και ο ήχος των νομισμάτων στο ταμείο του. Και όπως γίνονται στα θαύματα, εκεί που δεν το περιμένει κανείς, εμφανίζονται άνθρωποι και καταστάσεις οι οποίες ταρακουνούν συθέμελα τον εσωτερικό σου κόσμο. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Σκρούτζ, ο οποίος συνειδητοποίησε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, 2 πολύ βασικά πράγματα’ πρώτον, ότι μπροστά στον θάνατο όλοι είναι ίσοι, μικροί-μεγάλοι και δεύτερον ότι οι μεγάλες χαρές τελικά βρίσκονται στα μικρά και στα απλά πράγματα που εντός της καθημερινότητας η εικόνα τους φαντάζει θολή. Όταν τελικώς αποφασίζει να δεχτεί την δεύτερη ευκαιρία της ζωής του, ο εσωτερικός του κόσμος είναι πιο φωτεινός’ και αυτό το φως του δίνει πια τόση χαρά, που την σκορπίζει ολόγυρα του αποκαθιστώντας τις αδικίες που έπραξε στο παρελθόν και αναπληρώνοντας τον χαμένο χρόνο.      

Συντελεστές:
Μετάφραση: Μαρία Σ. Μπλάνα
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα
Πρωτότυπη μουσική/Τραγούδια: Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου
Κίνηση/Χορογραφίες: Χριστίνα Φωτεινάκη
Make-up artist & special effects: Ράνια Γιαννάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα & Κωνσταντίνος Μουταφτσής
Video Μάρλεϊ (κάμερα/μοντάζ): Robin Beer
Video design & Animation: Ερατώ Τζαβάρα
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ρασσιάς
Γραφιστική επιμέλεια: GRIDFOX.GR
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Ηθοποιοί :
Θανάσης Κουρλαμπάς, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Μπάζας, Νίκος Βατικιώτης, Κατερίνα Νικολοπούλου, Αλεξία Στολιδάκη, Παναγιώτα Χαϊδεμένου, Γιάννης Φιλίππου, Κατερίνα Κωνσταντέλλου, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Φώτης Κουτρουβίδης, Ιωάννα Δαρμή
Σε video ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.
Ακούγεται η φωνή του Μάνου Ζαχαράκου.

   

Η  Άννα Κβάσνιακ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει καταγωγή από την Πολωνία. Σπούδασε Ανθοκομία & Αρχιτεκτονική Τοπίου στην Άρτα. Ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων και ιστοριών. Ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. 


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required