Thursday, May 19, 2022

Μαρία Παπαλάμπρου: "Ας ακούσουμε τα ίδια τα παιδιά τι έχουν να μας πουν, τι τα απασχολεί, τι τα ελκύει, τι τα φοβίζει"


H ηθοποιός Μαρία Παπαλάμπρου, ονειροπόλα από μικρή, ονειρεύτηκε κομμάτι κομμάτι και χρόνο με τον χρόνο, όσο μεγάλωνε η κόρη της, ένα φεστιβάλ παιχνιδιού, δημιουργίας και τέχνης, με την ονομασία "Κids Dream Festival", που φτάνει στην υλοποίησή του, μαζί με τη θεατρική επιστροφή της. Άλλωστε, "τα παιδιά διεκδικούν, εκτός από την προσοχή και την αγάπη μας, το δικαίωμά τους στη διαφορετικότητα, τον σεβασμό και την ίση μεταχείριση για τις δεξιότητές τους". Το ίδιο και οι... ενήλικες, θα συμπληρώσουμε εμείς!

Αποκλειστική συνέντευξη με την ηθοποιό Μαρία Παπαλάμπρου στο Fairytales και τον δημοσιογράφο Νίκο Κολίτση

Ποιο ήταν το όνειρό σας ως παιδί και ποιο είναι σήμερα ως ενήλικας;

Ως παιδί δεν είχα μόνο ένα όνειρο. Ήμουν πολύ ονειροπόλα είναι η αλήθεια και φυσικά τα όνειρα άλλαζαν ανάλογα με την ηλικία. Μικρά όνειρα όπως το φλερτ, τα πάρτι, οι διακοπές και μεγάλα όνειρα με προσδοκίες αργότερα, όπως οι σπουδές, η τέχνη, το θέατρο, το σινεμά, τα Όσκαρ… Ως ενήλικας τα όνειρά μου είναι και οι στόχοι μου. Τώρα ο κύριος στόχος μου είναι να ζω τη ζωή μου με αγάπη και απόλυτη ελευθερία και να ασχολούμαι μόνο με ό,τι μπορεί να με κάνει ευτυχισμένη, χωρίς υποχρέωση, χωρίς “πρέπει”.

Ποιο όνειρό σας γέννησε την ιδέα του Κids Dream Festival και τι αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του; Πόσο σχετίζεται με την ενηλικίωση της κόρης σας;

Όταν ήρθε η κόρη μου, Φαίδρα, στη ζωή μας για μένα και τον σύζυγό μου ήταν πολύτιμος και πολύ σημαντικός ο χρόνος που της αφιερώναμε. Ήμασταν πάντα διαθέσιμοι και επιδιώκαμε να “δημιουργήσουμε πολλές και ποικίλες κοινές αναμνήσεις". Έτσι είχαμε την ευκαιρία να δούμε μαζί της και μέσα από τα παιδικά της μάτια τον κόσμο και ό,τι απευθύνεται σε παιδιά της ηλικίας της. Πάντα συζητούσαμε μετά για την εμπειρία μας. 

Διαπίστωσα ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται και εκτιμούν την ποιότητα, τις καθαρές προτάσεις σε ό,τι αφορά την ψυχαγωγία, την τροφή και τη μαγειρική, το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τις αθλητικές δραστηριότητες. Αντιλαμβάνονται, επίσης, το νόημα των δράσεων σχετικά με την ανακύκλωση, τη φιλοζωία και τι σημαίνει η οικολογία για τη ζωή και το μέλλον του πλανήτη μας. Τα παιδιά διεκδικούν, ακόμη, εκτός από την προσοχή και την αγάπη μας, το δικαίωμά τους στη διαφορετικότητα, τον σεβασμό και την ίση μεταχείριση για τις δεξιότητές τους.

Ωρίμασε λοιπόν και επαγγελματικά η επιθυμία μου να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ για το παιδί και τον κόσμο του και να του προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία την οποία θα απολαύσει όλη η οικογένεια. Το φεστιβάλ το ονειρεύτηκα κομμάτι κομμάτι και χρόνο με τον χρόνο όσο μεγάλωνε η κόρη μου και  τώρα το υλοποιούμε με τους συνεργάτες μου και φυσικά της το αφιερώνω ως μαμά. 

Σε σχέση τώρα με την ενηλικίωσή της ως άτομο, αισθάνομαι πως κάθε δραστηριότητά μας και κάθε συμμετοχή μας σε κοινά οράματα, σε ταξίδια, στην καθημερινότητα που μοιραζόμαστε, της προσφέρει αγάπη και εμπιστοσύνη, πολύτιμα εφόδια για το προσωπικό μελλοντικό της ταξίδι.


Τι σας συνδέει με το Άλσος Στρατού που θα φιλοξενήσει το Kids Dream Festival και πόσο κοντά μπορεί να φέρει τα παιδιά και τους γονείς τους με τη φύση στην καρδιά της Αθήνας;

Το Άλσος Στρατού είναι στην καρδιά της Αθήνας, με εύκολη πρόσβαση για όλους από κάθε περιοχή της Αττικής, έχει χώρο, απλωσιά και άμεσα σου δίνει την αίσθηση της απόδρασης στη φύση. Είσαι μέσα στην πόλη και νομίζεις ότι βρίσκεσαι αλλού. Είναι ένας πράσινος πνεύμονας με τεράστια βιοκλιματική σημασία. Είναι ένας χώρος που θα τον σεβαστούμε και ιδανικός για να φιλοξενήσει μια μεγάλη και  ιδιαίτερη εκδήλωση όπως το Kids Dream Festival. 

Με συνδέουν μαζί του, όπως πολλούς Αθηναίους, τα παιδιά, οι βόλτες με τα ποδήλατα, οι χαλαροί περίπατοι με τα πόδια, οι επισκέψεις στην Εθνική Γλυπτοθήκη, το Κολυμβητήριο. Η συνεργασία μας με τον φορέα είναι εξαιρετική και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά μέχρι τέλους και να είμαστε και του χρόνου εκεί.

Tι κάνατε όταν το παιδί σας ξυπνούσε με κλάματα μέσα στη νύχτα, επειδή είδε ένα κακό όνειρο;

Αχ! και ποιος γονιός δεν το έχει ζήσει αυτό; Μαζί με παραμιλητό, φωνές, ανησυχία και ταραχή; Το αντίδοτο πάντα ήταν και θα είναι η ζεστή στοργική αγκαλιά, ακόμη και με τα μάτια κλειστά, αφού κι εσύ ξυπνάς μέσα στη νύχτα χωρίς να το περιμένεις. Κάποια στιγμή κατάλαβα πόσο την ησύχαζε και η φωνή μου, να της μιλάω και να διώχνω αποφασιστικά τις σκιές και το άγνωστο με παιχνιδιάρικα "ξουτ! ξουτ! φύγε, κακό όνειρο". Στο τέλος το λέγαμε και οι δύο δυνατά και ο ύπνος ερχόταν πάλι μέσα σε γέλια… 


Ένα ονειρεμένο τριήμερο Φεστιβάλ για παιδιά κάθε ηλικίας,

 στο κέντρο της Αθήνας, με δεκάδες δράσεις 

και τη συμμετοχή αγαπημένων καλλιτεχνών!

17, 18 και 19 Ιουνίου 2022


Tι λείπει περισσότερο από τη ζωή των παιδιών της σημερινής εποχής; Το βιωματικό παιχνίδι, η επαφή με τη φύση, ο ποιοτικός χρόνος με τους γονείς, η αληθινή φιλία, ο ελεύθερος χρόνος ή κάτι άλλο;

Θέλω να πιστεύω ότι αντιμετωπίζω αυτά τα ερωτήματα με ψυχραιμία. Πρώτα να εκτιμάμε αυτά που ήδη έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε στα παιδιά μας σύμφωνα με τις ανάγκες τους και με τις δυνατότητές μας και ύστερα να δούμε και να καλύψουμε τα τυχόν κενά. 

Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες και τις ευκολίες της. Το υπερβολικό άγχος για την "τέλεια" ανατροφή και για τη υπερκάλυψη των επιθυμιών και των απαιτήσεων, ίσως, να μην είναι και οι καλύτεροι σύμβουλοι. 

Ας ακούσουμε τα ίδια τα παιδιά τι έχουν να μας πουν, τι τα απασχολεί, τι τα ελκύει, τι τα φοβίζει. Πάντα τα παιδιά αναζητούν τους γονείς τους μέχρι να αναζητήσουν την ανεξαρτησία τους και τότε θέλουν δίπλα τους αληθινούς φίλους και φυσικά απαιτείται ελεύθερος χρόνος για να “μεταβολίσεις σκέψεις και αισθήματα".

Tι θα θεωρήσετε προσωπικά ως επιτυχία για το Φεστιβάλ και τι είναι αυτό που θέλετε να μείνει σε παιδιά και γονείς από τη διεξαγωγή του;

Θα θεωρήσω ως επιτυχία να γίνει ένα φεστιβαλ αναφοράς, ένα πρότυπο που θα έχει βάλει ψηλά τον πήχη στην πρόταση για μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή και μάλιστα από τις μικρές ηλικίες, ύστερα να μείνει στη μνήμη των συμμετεχόντων και των επισκεπτών και κατόπιν να καθιερωθεί, ως θεσμός. Γι' αυτούς τους λόγους δίνουμε μεγάλο βάρος στις δράσεις του ευ ζην, στο ενημερωτικό Forum, στα events της τέχνης αλλά και της άθλησης. Θέλουμε οι γονείς να χαλαρώσουν και τα παιδιά να διασκεδάσουν και όλοι να το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους. 


Ο Παρφές, ένα σύγχρονο παραμύθι για τον σχολικό εκφοβισμό!


    Πατήστε εδώ!

                                     
                                                              Συγγραφέας: Σοφιάννα Παϊδούση
Ηλικία: από 4 ετών
Σελίδες: 80
Είδος: Print Book, Fairytale, Picture book, full color
Τόπος & Χρόνος έκδοσης: Αθήνα, Ιούλιος 2019

Παραγγείλτε το βιβλίο του Παρφέ, στη μοναδική τιμή των 9,99 € και κερδίστε αυτόματα: 
↝Το αντίστοιχο eBook του Παρφέ, (αξίας 4.90 €)
↝Την ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας  (αξίας 1 €)
↝Ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέα

→Super προσφορά: 
Τα δύο βιβλία 18 €, τα τρία 24€!!!
Για παραγγελίες στο: Facebook: @oparfes
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το βιβλίο (κριτικές & συνεντεύξεις):
https://oparfes.blogspot.com
Για να δείτε το ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

                                                                                 


Σας τηλεφωνεί ο Γιώργος Παρτσαλάκης και σας προτείνει να συμμετέχετε με τον ίδιο ρόλο στο πετυχημένο σίριαλ "Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή". Πώς αντιδράτε και τι κάνετε τελικά;

Θα εντυπωσιαζόμουν αν υπήρχε αυτή η χρονοκάψουλα, όπου όλα μένουν στάσιμα ή επαναλαμβάνονται. Το πετυχημένο για όλους μας σίριαλ «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή», ήταν μια σημαντική συνεργασία που μας πρόσφερε πολλά. Ειδικά σε εμένα έφερε την αναγνωρισιμότητα και την αγάπη του κόσμου. 

Ίσως κάποιοι θεατές, που αγάπησαν πολύ αυτή τη σειρά και τους ηθοποιούς της, να ήθελαν να δουν τι γίνεται παρακάτω, άλλοι πάλι θα επιθυμούσαν να μείνει η ζωή τους μέσα στη μικρή οθόνη άφθαρτη και αιώνια νέα. Στη μία περίπτωση η συνέχεια σε νέα επεισόδια είναι μια πρόκληση, στην άλλη περίπτωση θα χρειαστούμε ολογράμματα και πολλή πολλή τεχνολογία! Μάλλον θα με προκαλούσαν και τα δύο.

Zωή στο Βερολίνο και ζωή στην Αθήνα για έναν ενήλικα και για ένα παιδί. Τι υπερτερεί σε κάθε περίπτωση με αντικειμενικά κριτήρια;

Τι υπερτερεί τελικά; Η ίδια η ζωή που είναι όμορφη παντού. Το Βερολίνο είναι μια Μητρόπολη με ιστορία, με παρόν και μέλλον. Προσφέρει πολλά, αλλά απαιτεί και πολλά. Έζησα εκεί μια υπέροχη ζωή, με ποιότητα και πολλές εναλλαγές. 

Η Αθήνα, πάλι, είναι μια πόλη ανεπανάληπτη που όλες οι αντιφάσεις, γοητευτικές και μη, συνυπάρχουν. Το παρελθόν συνυπάρχει με το παρόν και εμπεριέχει το μέλλον. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που καθορίζουν την πόλη και της δανείζουν το πρόσωπό τους. Αυτή τη στιγμή για μένα και το παιδί μου στην Αθήνα ζούμε τα όνειρά μας μαζί με τους φίλους, τους συνεργάτες και την οικογένειά μας.

Αντικειμενικά εκτιμώ την καθαρή πόλη, που προσφέρει ευκαιρίες για εργασία, έχει πολιτισμική ζωή, προσφέρει προσιτό βιοτικό επίπεδο ζωής σε ποιότητα και ποσότητα.




Η επιστροφή σας στα πάτρια εδάφη μπορεί ν’ αποτελέσει αιτία και αφορμή για θεατρική, τηλεοπτική και ενδεχόμενα κινηματογραφική επάνοδο στο προσεχές μέλλον; Ποιες είναι οι σκέψεις και ποια είναι τα αντίστοιχα σχέδιά σας;

Φυσικά. Ήδη το come back ξεκίνησε με τη θεατρική μου δουλειά στην παράσταση “Πρόσωπο με Πρόσωπο”, του Γκέλμαν που μόλις ολοκληρώθηκε και ήδη ετοιμάζω την επόμενη δουλειά για το φθινόπωρο. 

Στην τηλεόραση είχα μια ωραία εμπειρία με μια φιλική συμμετοχή στον νέο κύκλο της σειράς “Έτερος εγώ”, αλλά η ενασχόλησή μου, ως παραγωγός, με την εταιρεία μου, Robin 4 Arts, μου απορροφά πολύ χρόνο. Βέβαια, αξίζει τον κόπο, αφού μέσα από εκεί δημιουργούμε δυνατά πρότζεκτ, όπως είναι αυτό το παιδικό φεστιβάλ, η μεγάλη συναυλία που ετοιμάζουμε με Scorpions και Alice Cooper τον Ιούλιο στο ΟΑΚΑ, το πρότζεκτ Piano City Athens και πολλά άλλα.

Αν σας ζητούσα ένα μόνο τραγούδι για παιδιά, ως soundtrack του Kids Dream Festival, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Α! Για αυτό θα κάνετε λίγο υπομονή, γιατί το Kids Dream Festival θα έχει πολύ σύντομα το δικό του τραγούδι, το οποίο θα ακουστεί μέσα από πολλά μέσα και με πολλές αφορμές. Θα είναι σύγχρονο και πιστεύουμε ότι θα αγγίξει και θα αγαπηθεί τόσο από τους μικρούς όσο και από τους μεγάλους επισκέπτες μας.


Νικος Κολίτσης 
(Αρχισυντάκτης)

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής 
(Τμήμα Φιλολογίας-ΑΠΘ), 
με μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 
Αριστούχος Δημοσιογραφίας, με σπουδές Φωτογραφίας. 
Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου (για παιδιά & ενήλικες), κινηματογράφου & λογοτεχνίας, με συνεργασίες
με έντυπο-ηλεκτρονικό τύπο πανελλαδικά


Διαβάστε επίσης: Άσπα Τομπούλη:" Κάποια τραύματα μπορεί να μην επουλώνονται, αλλά μπορείς, τουλάχιστον, να συμφιλιώνεσαι μαζί τους και να συνεχίζεις τη ζωή σου" Αποκλειστική συνέντευξη της σκηνοθέτριας στο Fairytales και τον δημοσιογράφο Νίκο Κολίτση

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required