Sofianna's Paidousi Author Official Site

Saturday, January 28, 2023

Κριτική-παρουσίαση βιβλίου "Η τρομερή Αντέλ – Όλα πάνε στραβά!"

Η τρομερή Αντέλ – Όλα πάνε στραβά!

Κριτική βιβλίου

Του δημοσιογράφου, συγγραφέα 

& εκπαιδευτικού Νίκου Κολίτση



Συγγραφέας: Antoine Dole (Mr Tan) Εικονογράφος: Diane Lefeye

Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος Χρονιά έκδοσης: 2022 Ηλικίες: 6+


Όταν ένας ήρωας ή μία ηρωίδα ενός βιβλίου για παιδιά γίνεται σε χρόνο dt mainstream, κατακτά το αναγνωστικό κοινό, κάνει εκατομμύρια πωλήσεις και γίνεται παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, διατηρούμε... λογοτεχνικές και άλλες επιφυλάξεις, τρόπον τινά, αναφορικά με την ποιότητα, την αξία, και την παιδαγωγική του προσέγγιση. 

Η περίπτωση της φοβερής και τρομερής κοκκινομάλλας Αντέλ, όμως -που δημιούργησε ο συγγραφέας Μr Tan, κατά κόσμον Antoine Dole, στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών παρακαλώ-, κατάφερε, με το σπαθί της, να μας υποχρεώσει να αφήσουμε το... μικρό καλάθι στην άκρη. Μετά τη Γαλλία και το εξωτερικό, η ευφάνταστη ηρωίδα ήρθε με το... αεροπλάνο και στην Ελλάδα, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, στα ελληνικά φυσικά, με τον πρώτο τόμο της σειράς να έχει τον τίτλο «Όλα πάνε στραβά». Αντέλ, μεταξύ μας τώρα, το ίδιο λέμε κι εμείς, αλλά δεν προλάβαμε να το κάνουμε τίτλο σε βιβλίο!

H Αντέλ η τρομερή είναι μια νεαρή κοκκινομάλλα, η οποία είναι τεράστιος μπελάς, και περνά τον χρόνο της κάνοντας πειράματα στη γάτα της και εφευρίσκοντας χίλιους τρόπους να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες. Είναι όμως παράλληλα αξιαγάπητη, παρ’ όλη τη ζωηράδα της.


Ένα είναι σίγουρο. Θα τη λατρέψετε την Αντέλ και θα γελάσετε με την ψυχή σας. Είτε είστε παιδί είτε ενήλικας. Με την προϋπόθεση, στη δεύτερη περίπτωση, να παρακάμψετε όλες τις αγκυλώσεις και τα στερεότυπα, που τυχόν έχετε -είτε τα αναγνωρίζετε και τα παραδέχεστε είτε όχι...- γιατί η Αντέλ θα τα ανατρέψει. Αν τώρα, ως ενήλικες, ανακαλύψετε ομοιότητες και διαφορές με τα δικά σας μικρά τερατάκια -στο σπίτι, στην τάξη ή στη γειτονιά-, δε φταίει η Αντέλ. Εσείς φταίτε και μόνο εσείς που είστε ενήλικες. Όλα κι όλα!

Είναι γλυκός μπελάς, πάντως, η Αντέλ, διαολάκι κανονικό, εφευρετική όσο δεν πάει, δε συμπαθεί κανέναν και καμία -ή έτσι θέλει να μας (σας) κάνει να πιστεύετε, δηλαδή- προκαλεί τους πάντες και τα πάντα και σκαρφίζεται συνεχώς τρόπους να μην αφήνει κανέναν και καμία σε ησυχία. Από τον μπαμπά, τη μαμά και τη γιαγιά, τα δύο κορίτσια, τη Ζαντ και τη Μιράντα, μέχρι τον Ζοφρουά, -το γατάκι ή μήπως λιονταράκι;- Aζάξ και τον φανταστικό φίλο Μάγκνους, προέλευσης Γαλλικής Επανάστασης κι όποιον άλλον ή όποια άλλη βρει στον δρόμο της. Αλίμονό του/της! Μέχρι και απεργία πείνας είναι διατεθειμένη να κάνει για να πετύχει τον σκοπό της!

Άλλωστε, η Αντέλ δεν μπορεί να... κυκλοφορεί στο σχολείο ως μέλος μιας κλασικής οικογένειας. Το είπε και στους γονείς της. «Δεν μπορούσατε να είστε λίγο πιο πρωτότυποι;» Έχει και παραδείγματα! Ο Ζοφρουά μένει μόνο με τη μαμά του. Η Σάντρα έχει δύο μπαμπάδες. Η Αγκάτ μένει με τη μαμά της, τον νέο άντρα της μαμάς της και τα νέα της αδέρφια. Ο, μοντιέ!


Sofianna Paidousi (Σοφιάννα Παϊδούση)

                              Kid 's book author


Μαύρο χιούμορ, αυθεντικής κοπής, καυστικό και αιχμηρό, με ακρίβεια και διεισδυτικότητα, συντροφεύει τις μικρές ιστορίες-καθρέφτες πολλών διαφορετικών σύγχρονων ζητημάτων, της Αντέλ, που αναπαριστά εκπληκτικά η εικονογράφος, Miss Prickly (Diane Lefeye), με ζωντάνια και πολυχρωμία, με τη μορφή των πιο ευφάνταστων κόμικ που έχετε διαβάσει στην παιδική, εφηβική ή ενήλικη ζωή σας -μη διανοηθείτε να κάνετε ατυχείς συγκρίσεις με τον... Αρκά, οι μεγαλύτεροι, ιδίως αν είναι της μεταγενέστερης εποχής και ιδίως αν είναι το μόνο... κόμικ με το οποίο έχετε έρθει σε επαφή στη ζωή σας!-  

Είμαστε σε αναμονή των επόμενων 18 τόμων της σειράς, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, εντός του 2023.

Υ.γ. Μην εκπλαγείτε αν το... καταβροχθίσει στο διάβασμα παιδί που αποφεύγει το βιβλίο, όπως ο διάολος το λιβάνι. Αντέλ speaking!


Νικος Κολίτσης 
(Αρχισυντάκτης)

                                                                   


Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλολογίας-ΑΠΘ), 
με μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 
Αριστούχος Δημοσιογραφίας, με σπουδές Φωτογραφίας. 
Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου (για παιδιά & ενήλικες), κινηματογράφου & λογοτεχνίας, με συνεργασίες 
με έντυπο-ηλεκτρονικό τύπο πανελλαδικά.


Διαβάστε ακόμα: Το Fairytales προτείνει..."Δυσαρμονίες" της Τζόις Κάρολ Όουτς











No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required