Sofianna's Paidousi Author Official Site

Monday, October 23, 2023

Κριτική θεατρικής παράστασης "Με της μουσικής τις νότες της ζωής ανοίγω πόρτες"


"Με της μουσικής τις νότες της ζωής ανοίγω πόρτες"

Κριτική παράστασης

Του δημοσιογράφου Νίκου Κολίτση



Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να ταξιδεύατε με αερόστατο, μέχρι τον Βορρά παρακαλώ, για να φέρετε πίσω τα αγαπημένα σας παιχνίδια, που τα μάζεψε ο κυρ-Βοριάς για την άπληστη μονάκριβη κόρη του, τη Χιονή, που μένει μόνη στα κρύα παλάτια του πατέρα της; Όχι, χωρίς βοήθεια, πάντως, καθώς δύο αγαπημένοι ήρωες των παιδιών, η Μυρτώ και ο Άρης, με την πολύτιμη συνδρομή των μικρών θεατών της παράστασης και μιας συμπονετικής κουκουβάγιας, θα είναι στο πλευρό τους, μέχρι να τα καταφέρουν, αξιοποιώντας το μαγικό μουσικό κουτί της μελωδίας και των ήχων του! Όλα αυτά γίνονται στον μαγικό κόσμο της θεατρικής παράστασης "Με της μουσικής τις νότες της ζωής ανοίγω πόρτες", στο Θέατρο Αλκμήνη, κάθε Κυριακή στις 12:00, με συνοδευτική μουσική υπόκρουση τις μελωδίες των Μπαχ, Μπετόβεν, Σούμπερτ και Τάσου Καρακατσάνη.

Διαφήμιση


www.sofiannapaidousi.com

(Σοφιάννα Παϊδούση)


Πρόκειται για το τελευταίο έργο του αείμνηστου, διακεκριμένου συγγραφέα Τάκη Χρυσούλη, που σκηνοθετεί η Αλίκη Κατσαβού η οποία παίζει μαζί με τον Ιάσονα Λαγουτάρη, δύο εκ των συντελεστών, δηλαδή, της προηγούμενης μεγάλης επιτυχίας "Του τραγουδιού το παραμύθι", του ιδίου συγγραφέα, που για δύο χρόνια αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς. Για ακόμη μία φορά ο επιθυμητός στόχος που είναι η διαδραστική συμμετοχή και το παιχνίδι επιτυγχάνεται στην πράξη, για να νιώσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, πόσο δυνατή μπορεί να αποδειχθεί μία φιλία αλλά και πόσο επιδραστική, ευεργετική και αποτελεσματική μπορεί να είναι η δύναμη της τέχνης και της μουσικής ειδικότερα.



Είναι αναμφίβολα μία παράσταση για όλη την οικογένεια που θα καταστήσει τους μικρούς θεατές συμμέτοχους ανά ομάδες on stage στην εξέλιξη της ιστορίας, με δημιουργικό τρόπο και παιδαγωγική επάρκεια, που αξίζει να παρακολουθήσουν όλες και όλοι, ενώ ταυτόχρονα θα μυηθούν μουσικά σε αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, ειδικά προσαρμοσμένα από τον Τάσο Καρακατσάνη, με την προσθήκη και των νέων δικών του τραγουδιών, που, εκτός των άλλων, στοχεύουν στη μουσική εξοικείωση με έννοιες όπως κλίμακα, ρυθμός και αντίστιξη, με παιγνιώδη πάντα τρόπο!


Νικος Κολίτσης 

(Αρχισυντάκτης)



Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλολογίας-ΑΠΘ), 

με μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 

Αριστούχος Δημοσιογραφίας, με σπουδές Φωτογραφίας. 

Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου (για παιδιά & ενήλικες), κινηματογράφου & λογοτεχνίας,

με συνεργασίες με έντυπο-ηλεκτρονικό τύπο πανελλαδικά.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:



«Με της μουσικής τις νότες της ζωής ανοίγω πόρτες»


Του Τάκη Χρυσούλη


ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


Παραστάσεις κάθε Κυριακή 12.00 στο Θέατρο Αλκμήνη


Η Αλίκη Κατσαβού σκηνοθετεί το έργο για παιδιά "Με της μουσικής τις νότες της ζωής ανοίγω πόρτες" του Τάκη Χρυσούλη, στο Θέατρο


Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12, Γκάζι) κάθε Κυριακή στις 12:00. 


Μέσα από τη συμμετοχή των παιδιών επί σκηνής, με κίνηση, χαρά και παιχνίδι και με τους ήχους της κλασικής μουσικής των Μπαχ, Μπετόβεν, Σούμαν και Τάσου Καρακατσάνη, οι ήρωες, Μυρτώ και Άρης, θα αναζητήσουν την ομορφιά της ζωής και θα ταξιδέψουν ως το Βορρά για να σώσουν τα παγωμένα παιχνίδια.

Ο θίασος έχει ήδη δώσει εξαιρετικά δείγματα δουλειάς στην 22χρονη ιστορία του. Ειδικά με την προηγούμενη παράσταση με θέμα την ποίηση και τίτλο «Του τραγουδιού το παραμύθι», σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενθουσίασε γονείς και παιδιά κι απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Σε αυτή τη νέα παράσταση, οι συντελεστές φιλοδοξούν να ξεπεράσουν την προηγούμενη επιτυχία.


ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Χιονή είναι η χαϊδεμένη μοναχοκόρη του Βοριά. Μένει μόνη στα κρύα παλάτια του πατέρα της. Αυτή η μοναξιά και η “ψύχρα” της έλλειψης φίλων, την κάνουν άπληστη. Βαριέται εύκολα τα παιχνίδια που φέρνουν οι άνεμοι του πατέρα της και αυτά παγώνουν. Οπότε αποφασίζει και εξαναγκάζει τον πατέρα της να στείλει τους ανέμους του να μαζέψουν και να της φέρουν όλα τα παιχνίδια του κόσμου. Αυτοί εκτελούν την εντολή. 


Όμως, ο Άρης και η Μυρτώ, με τη συμβουλή της κουκουβάγιας και την παρέα των παιδιών, παίρνουν το αερόστατο και με το μουσικό κουτί της μελωδίας ταξιδεύουν ως εκεί. Με τη δύναμη της φιλίας και της μουσικής ξεπερνούν όλες τις δυσκολίες, αφού κατορθώνουν να λιώσουν ακόμα και τα κρυσταλλιασμένα καπρίτσια της Χιονής. Ξεπαγώνουν τα παιχνίδια και τα φορτώνουν στο παλιό τρενάκι που άρχισε να τσουλάει κι αυτό. Έτσι μελωδικά επιστρέφουν θριαμβευτές, έχοντας καταλάβει τη δύναμη και τη μοναδικότητα της μουσικής γλώσσας.


Πληροφορίες:


Τίτλος: «Με της μουσικής τις νότες της ζωής ανοίγω πόρτες»

Συγγραφέας: Τάκης Χρυσούλης


Σκηνοθεσία: Αλίκη Κατσαβού

Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

Μουσική: Μπαχ, Μπετόβεν, Σούμαν, Τάσος Καρακατσάνης,

σε προσαρμογή για την παράσταση του Τάσου Καρακατσάνη

Στίχοι τραγουδιών: Τάκης Χρυσούλης

Χορογραφίες: Βάσω Γουλιελμάκη


Βοηθός Σκηνοθέτη: Σωσσάνα Χρονοπούλου

Παίζουν: Αλίκη Κατσαβού, Ιάσων Λαγουτάρης

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού (angienomikou@gmail.com)

Φωτογραφίες παράστασης: Μαρία Παγώνη

Ξύλινες Κατασκευές: Παναγιώτης Παλαιοθόδωρος

Παραγωγή: Θεατρομάθεια 2023-24

Τιμές εισιτηρίων: 12€ (γενική είσοδος), 8€ (άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, φοιτητές, άνω 65), ειδικές τιμές για γκρουπ και για ατέλειες

Παραστάσεις: Κυριακή 12:00 και καθημερινές πρωινές παραστάσεις για σχολεία


Διάρκεια: 70΄(χωρίς διάλειμμα)


Τόπος παράστασης: ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ (Αλκμήνης 8-12, Γκάζι) https://www.theatro.gr 

Πρεμιέρα: 1 Οκτωβρίου 2023 (έως 14/1/2024)

Προπώληση!

Πληροφορίες: 2109025025 (Θεατρομάθεια)

https://www.theatromathia.gr 


Πρόσβαση στο θέατρο

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8, Γκάζι (μετρό Κεραμικός)

Χάρτης

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΜΕΑ


Διαβάστε ακόμα: Το Fairytales προτείνει... «Σταματία το γένος Αργυροπούλου», στο θέατρο Αλκμήνη


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required