Sofianna's Paidousi Author Official Site

Monday, February 19, 2018

Τυρναβίτικο Καρναβάλι, η «απαγορευμένη γιορτή» της καρναβαλικής επανάστασης!

Του δημοσιογράφου Νίκου Κολίτση


Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι, με ιστορία 100 ετών, είναι αναμβισβήτητα πλέον το μεγαλύτερο και καλύτερο καρναβάλι της Κεντρικής Ελλάδας. 

Πρόκειται, ίσως, για το μοναδικό καρναβάλι που δέχτηκε τόσο έντονες επιθέσεις, καθώς θεωρούνταν ότι έβλαπτε τα χρηστά ήθη και έθιμα της εποχής. Όμως, οι απαγορεύσεις των εκδηλώσεων δεν πτόησαν ποτέ τους Τυρναβίτες, που το γιόρταζαν ακόμα και κρυφά, αφού γι’ αυτούς αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής τους παράδοσης. 


Στη διάρκεια των χρόνων το καρναβάλι άλλαξε μορφή και ανανεώθηκε με νέες ιδέες, όπως η δημιουργία ομάδων καρναβαλιστών που παρελαύνουν στη μεγάλη παρέλαση, όπως έκαναν και αυτή την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (19 Φεβρουαρίου 2018). 

Αναμφίβολα, η Μεγάλη Παρέλαση των αρμάτων, στη μικρή κωμόπολη του θεσσαλικού κάμπου, είναι αυτή τελικά που προσδίδει άλλη χάρη στο καρναβάλι. Στη δημιουργία των ευφάνταστων multi οχημάτων, αποτυπώνεται η κατασκευαστική δεινότητα των τεχνιτών και βρίσκει διέξοδο η φαντασία και η έμπνευση των κατοίκων του Τυρνάβου και των ευρύτερων περιοχών. 

Την ψυχή, βέβαια, του καρναβαλιού αποτελούν οι χιλιάδες καρναβαλιστές απ’ όλη την Ελλάδα: μασκαρεμένοι με πρωτότυπες, ευφάνταστες στολές, κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους του Τυρνάβου, χόρεψαν, διασκέδασαν και ξεφάντωσαν μέχρι το πρωί στους ρυθμούς της Αποκριάς.



Ο βασιλιάς καρνάβαλος εμφανίστηκε με τη μεγαλοπρεπή συνοδεία του, από τους «Δεν έχουμε στον ήλιο μπύρα», τους «Despastitsio», τους «Συνοδοί στον αέρα, Στυριζαίοι κάντε πέρα», μέχρι τα «Τσάρικα Μπολσόι» και «Τα ορφανά κουνελάκια του Πλέι Μπόι Χίου Χέφρερ»…

Η Καθαρά Δευτέρα, την επομένη, με το «Μπουρανί», τη μοναδική αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού, μας μύησε στη μαγεία του θεού Διόνυσου μέσα από «ιδιαίτερα» πειράγματα και άφθονο, δωρεάν τσίπουρο! Καλή Σαρακοστή σε όλες και όλους!



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required