Sofianna's Paidousi Author Official Site

Monday, October 15, 2018

Ο Μάγος του Οζ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
  
Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ

Της συντάκτριας Μαριάνας Τσάκλα


Ένας μαγικός κόσμος ανοίγεται …
Φέτος στο θέατρο Ελπίδας, σε σκηνοθεσία του Νίκου Λημνιού, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση «Ο μάγος του Οζ»  η οποία είναι βασισμένη στο  αμερικανικό παιδικό μυθιστόρημα (The Wonderful Wizard of Oz),  που γράφτηκε από τον συγγραφέα L. Frank Baum και εικονογραφήθηκε από τον W. Denslow, στο Σικάγο στις 17 Μαΐου 1900. Ο Baum έγραψε 13 ακόμη βιβλία για τη χώρα του Oz και η σειρά συνεχίστηκε από έναν άλλο συγγραφέα μετά το θάνατό του. Η ιστορία μετατράπηκε σε αμερικάνικη ταινία μιούζικαλ το 1939, με πρωταγωνίστρια την Judy Garland. Η ταινία κατέστη κλασική και δημοφιλής στις επόμενες γενιές παιδιών με συχνές εμφανίσεις στην τηλεόραση.


Ο Παρφές... 
ένα παραμύθι για το σχολικό εκφοβισμό (Βullying) 

έρχεται σύντομα...
Αποτελεί ένα σύγχρονο παραμύθι, που κατά την εκδοχή της παρούσας παράστασης, αφηγείται την ιστορία της Ντόροθυ, ενός σκανταλιάρικου και κακομαθημένου μικρού κοριτσιού, που ζει μαζί με τον πατέρα της και το σκύλο της. Μια μέρα συναντάει έναν παράξενο μάγο με μια κόκκινη κάπα, που έχει στην κατοχή του ένα μαγικό ζευγάρι παπουτσιών που ανήκαν σε μια κακιά μάγισσα (είναι σαν ρουμπίνι παντόφλες, όπως στην κλασική έκδοση της ιστορίας του 1939). Παρά τις προειδοποιήσεις του, η Ντόροθυ βάζει τα μαγικά παπούτσια και μεταφέρεται μακριά από το σπίτι της, στη χώρα του Οζ.  Η αφάνταστη μαγεία του τόπου στον οποίο έχει έρθει  ενθουσιάζει τη Ντόροθυ η οποία θέλει και άλλα παιχνίδια καθώς και να επιστρέψει πίσω στον μπαμπά της σε περίπτωση που βαρεθεί, έτσι ξεκινάει να βρει τον Μάγο του Οζ για να πραγματοποιήσει τις ευχές της. Στο δρόμο της συναντά πολλούς νέους φίλους, όπως ένα σκιάχτρο που θέλει έναν εγκέφαλο που δεν είναι γεμάτος άχυρο, ένα δειλό λιοντάρι που θέλει θάρρος κι έναν τενεκεδένιο άνθρωπο που θέλει μια καρδιά. Ο σοφός και πανίσχυρος μάγος της χώρας του Οζ τους θέτει ένα ηθικό δίλλημα, που θα τους επιτρέψει να επιτύχουν τις επιθυμίες τους. Άραγε θα επιστρέψει η Ντόροθυ πίσω στο σπίτι της;


Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί μια υπέροχη και συναρπαστική περιπέτεια για τα παιδιά, η ιστορία διδάσκει ότι όλοι μας διαθέτουμε τα μέσα που χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουμε την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσουμε. Κάθε ένας από τους τέσσερις ταξιδιώτες αντιμετωπίζει με τη σειρά του τις δικές του προκλήσεις και τις ξεπερνάει, όχι τόσο μόνος του αλλά με τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια. Οι αξίες της φιλίας, της ειλικρίνειας, του αλτρουισμού και της ενσυναίσθησης, αποτελούν τα κύρια διδακτικά μηνύματα της παρούσας εκδοχής του δραματοποιημένου έργου. 
Πρόκειται για μια τρυφερή και συνάμα διασκεδαστική παράσταση, με διαδραστικό χαρακτήρα, που προσφέρει την ευκαιρία της πολλαπλής συμμετοχής στους μικρούς θεατές, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της παράστασης (οι ηθοποιοί κατεβαίνουν αρκετές φορές από τη σκηνή, ενώ προσκαλούν τα παιδιά στη σκηνή να συμμετάσχουν μαζί τους σε διάφορες δραστηριότητες  και παιχνίδια). Οι ερμηνείες των νέων και ταλαντούχων ηθοποιών, με όρεξη και ενθουσιαμό για τα παιδιά, χαρακτηρίζονται από μια αυθεντική παιδικότητα και απευθύνονται ευθέως, με απλότητα και χιούμορ, σε παιδικό και ενήλικο κοινό. 
Τα χαριτωμένα κουστούμια και σκηνικά, όπως επίσης και τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα, προκαλούν μια παιχνιδιάρικη διάθεση, ενώ δε λείπουν τα τραγούδια και τα χορευτικά, χαρίζοντας μια ευδιάθετη νότα. Δεν ακολουθείται πιστά η αρχική ιστορία, όσον αφορά στην πλοκή και το προφίλ του κεντρικού χαρακτήρα της Ντόροθυ, δίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο μια εναλλακτική διάσταση στην παράσταση. Ο αγαπημένος του ακροατηρίου,  φυσικά, είναι ο Ρούλης, το λιοντάρι, ενώ η αφήγηση του Γιώργου Κωνσταντίνου αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική προσθήκη στην παράσταση, αφήνοντας ευχάριστα τη δική της σφραγίδα.
Η σκηνή είναι σχετικά μικρή και περιορισμένη, αλλά σώζεται από την αμφιθεατρική διάταξη των θέσεων των θεατών, καθώς συμβάλλει και εξυπηρετεί τον άμεσο διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ κοινού-ηθοποιών. Η παραγωγή του ήχου ήταν αρκετά ικανοποιητική.


Τα βασικά αρνητικά στοιχεία, που χρειάζεται ν’ αναφερθούν, είναι ότι οι περισσότερες δραστηριότητες επί σκηνής μαζί με τα παιδιά, δεν εξυπηρετούν απόλυτα την εξέλιξη της ιστορίας, αλλά είναι εμβόλιμες και αποκομμένες, χωρίς να ενσωματώνονται στην όλη δομή του έργου. Τέλος, η διαφορετική εκδοχή της πλοκής, που αφήνει εκτός αρκετούς βασικούς χαρακτήρες μπορεί ν’ αφήσει ανικανοποίητους τους fans και γνώστες της original ιστορίας!
Εν τέλει, πρόκειται αναμφισβήτητα για μια αξιομνημόνευτη παράσταση, που χαρίζει απλόχερα άφθονο γέλιο και χαρά σε παιδιά και γονείς, προσφέροντας παράλληλα ποιοτική ψυχαγωγία και διαπαιδαγώγηση. 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Νίκος Λημνιός
Κείμενο: Κωνσταντίνος Παντελιάς
Επιμέλεια Μαγικών : Κωνσταντίνος Παντελιάς (Costa Funtastico) 
Οπτική επικοινωνία: Playwalk Communications
ΠΑΙΖΟΥΝ: 
 Νάντια Αντωνίου, Κωνσταντίνος Παντελιάς, Αντώνης Ζιώγας, Νικολέττα Κοφινά

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΠΙΔΑΣ, Σμύρνης 5 -7, Αθήνα 104 33
 Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στις 11:00
Ημέρες Παραστάσεων: κάθε Κυριακή στις 11:00 (από 23/9/18 έως 21/4/19)
Τιμές Εισιτηρίων: €8. Ισχύουν ειδικές τιμές για γκρουπ. 
Διάρκεια: 80’ (με διάλειμμα)


Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 698 079 8469

**Ειδικές τιμές για σχολεία, συλλόγους, γκρουπ, παιδικά πάρτι και άλλες εκδηλώσεις.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required