Wednesday, October 24, 2018

Το κορίτσι που επιμένει

Μια μοναδική ευκαιρία για ένα ταξίδι... στον Κάτω Κόσμο


Κριτική θεατρικής παράστασης
Οκτώβριος 2018

Της συντάκτριας Μαριάνας Τσάκλα

Στη σκηνή του θεάτρου Άλφα Ιδέα έκανε πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου 2018 η μουσική θεατρική παράσταση «Το κορίτσι που επιμένει», σε κείμενα  και σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα και μουσική σύνθεση του Διονύση Μπάστα. Πρόκειται για ένα ρομαντικό παραμύθι, εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και πιο συγκεκριμένα από το μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης. 


Ο Παρφές... 
ένα παραμύθι για το σχολικό εκφοβισμό (Βullying) 

έρχεται σύντομα...

Καταρχάς, αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές, οι οποίοι προφανώς έχουν μελετήσει ή εντρυφήσει και εμπνευστεί από τη θεϊκή Ελληνική Μυθολογία ή κατά τους ειδήμονες  και άλλους επιστημονικούς ερευνητές Ελληνική Μυθιστορία, με τους απέραντους και βαθυστόχαστους συμβολισμούς, η αποκωδικοποίηση και ο αποσυμβολισμός των οποίων μας ταξιδεύουν λόγω των γνώσεων που μας παρέχουν στο απέραντο σύμπαν και μας διαφωτίζουν για τον υπέρτατο φυσικό νόμο, που διέπει την αρμονία της όλης δημιουργίας. 


Αυτό αποτελεί τον ελάχιστο επιγραμματικό πρόλογο για τη σπουδαιότητα της ανεξάντλητης γνώσης που εμπεριέχεται στην ελληνική μυθολογία-μυθιστορία και θα ήταν ευχής έργο για τους πνευματικούς ταγούς της χώρας μας (λογοτέχνες, συνθέτες, καλλιτέχνες, δημιουργούς) ν’ ακολουθήσουν το συγκεκριμένο παράδειγμα, καθώς ο θησαυρός της μυθολογίας μας είναι ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. 
Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης, από τον οποίο εμπνέεται το έργο, είναι ένας από τους πιο διάσημους και αγαπημένους ελληνικούς μύθους. Είναι ένας μύθος για τη δύναμη της θέλησης να επιτύχεις το ανέφικτο και ακατόρθωτο, για την αξία της αγάπης και το πάθος της αναζήτησης, για τις δυσκολίες επίτευξης του σκοπού αλλά και για τα λάθη και τις αδυναμίες του ανθρώπινου χαρακτήρα, που αποτρέπουν την εκπλήρωση των στόχων παρά τις όποιες δοθείσες ευκαιρίες. 


Ιστορικό του Ορφέα και του μύθου:

Ο Ορφέας γεννήθηκε στην Πίμπλεια της Πιερίας (πρόποδες Ολύμπου) και ελέγετο Θράξ, επειδή η περιοχή από τον Όλυμπο μέχρι τον Ελλήσποντο, ονομαζόταν τότε Θράκη. Άλλοι αρχαίοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε περί το 1268 π.Χ στα Λείβηθρα της Πιερίας. Ήταν ο γιος της Μούσας Καλλιόπης, προστάτιδας της επικής ποίησης και του Οίαγρου, βασιλιά της Θράκης (άλλες εκδοχές αναφέρουν ως πατέρα του τον Απόλλωνα). Λέγεται ότι κατείχε υπεράνθρωπες μουσικές δεξιότητες. Σύμφωνα με κάποιους θρύλους, ο Απόλλων ήταν που έδωσε στον Ορφέα την πρώτη του λύρα. Η μελωδία του Ορφέα ήταν τόσο όμορφη και αρμονική που στο άκουσμά της ακόμη και ο λύκος συμβίωνε ειρηνικά με το πρόβατο, η αλεπού με το λαγό και όλα τα πλάσματα και φυτά της φύσης εξέφραζαν ποικιλοτρόπως την ευδαιμονία τους. Ο Ορφέας συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία και με τη δύναμη της λύρας του επισκίασε το τραγούδι των Σειρήνων, προστατεύοντας  έτσι το πλήρωμα της Αργούς. Θεωρείται ο πρώτος μύστης και θεολόγος της αρχαίας εποχής και εμφανίζεται ως ο ιδρυτής ενός θρησκευτικού κινήματος με βάση τα ιερά γραπτά που λέγεται ότι είναι δικά του. 
Σύμφωνα με το μύθο, ο Ορφέας ερωτεύτηκε την Ευρυδίκη, μια νύμφη του δάσους μοναδικής ομορφιάς, παντρεύτηκαν και έζησαν ευτυχισμένα για πολλά χρόνια. Μια μέρα, καθώς η Ευρυδίκη περιπλανιόταν στο δάσος, δαγκώθηκε από ένα φίδι και πέθανε. Τότε ο Ορφέας μέσα στην οδύνη του, αποφασίζει να κατέβει στον Άδη για να φέρει πίσω τη σύζυγό του, περνώντας από τα δαιδαλώδη και δύσβατα μονοπάτια του Κάτω Κόσμου. Με τη μαγική του μελωδία κατάφερε να μαγέψει τον Χάροντα και τον Κέρβερο, το γνωστό τέρας-σκύλο με τα τρία κεφάλια και να συγκινήσει τον Πλούτωνα, το Θεό του Κάτω Κόσμου. Εκείνος είπε στον Ορφέα ότι θα μπορούσε να πάρει μαζί του την Ευρυδίκη αλλά υπό έναν όρο: Η Ευρυδίκη θα τον ακολουθούσε, καθώς θα περπατούσε προς στο φως μέσα από τα σπήλαια του Κάτω Κόσμου, αλλά δε θα έπρεπε να την κοιτάξει πριν βγει στο φως, γιατί αλλιώς θα την έχανε για πάντα. Όμως, μόλις λίγα μέτρα πριν από την έξοδο, ο Ορφέας έχασε την πίστη του και γύρισε για να δει. Η Ευρυδίκη ήταν πίσω του, αλλά μόλις την κοίταξε η σκιά της χάθηκε ανάμεσα στους νεκρούς. Είχε φύγει για πάντα. {Στον Συμπαντικό αποσυμβολισμό του πρωτότυπου μύθου, ο Ορφέας αναζητούσε την Ευρεία-Δίκη (Ευρυδίκη), δηλαδή τη θεά Δίκη, η οποία συμβολίζει τη δικαιοσύνη, που εποπτεύει την αρμονία του σύμπαντος}

Η παράσταση


Αντίστοιχα στη θεατρική παράσταση «Το κορίτσι που επιμένει», περιγράφεται με κωμική χροιά και αναφορά σε σύγχρονα στοιχεία της εποχής μας, η ιστορία ενός αγαπημένου ζευγαριού που μετά από χρόνια γνωριμίας, ερωτεύεται και αποφασίζει να ζήσει μαζί για πάντα. Ο γάμος ήταν μεγαλοπρεπής και παρέστησαν ακόμα και οι Θεοί. Όμως, την ημέρα της γαμήλιας τελετής ένα φίδι δαγκώνει το αγόρι και ο Πλούτωνας ή κατά κόσμον Άδης, τον παίρνει μαζί του. Έτσι, μην έχοντας άλλη επιλογή το κορίτσι απελπισμένο και με την προτροπή και στήριξη των υπόλοιπων Θεών, αποφασίζει να μεταβεί στον Άδη για ν’ αναζητήσει τον αγαπημένο της και να τον φέρει πίσω (σ’ αυτή τη σύγχρονη εκδοχή του μύθου, το κορίτσι είναι που πάει να σώσει το αγόρι). Πηγαίνει, λοιπόν, στο περίφημο βασίλειο των νεκρών, ξεπερνώντας με την επιμονή της κάθε εμπόδιο και  καταφέρνοντας παράλληλα να γοητεύσει με τη φωνή της τον Κέρβερο, το φύλακα του Κάτω Κόσμου (στον οποίο παρεμπιπτόντως αρέσουν οι ροκιές…). 
Μέσα από τόσες αντιξοότητες και προκλήσεις, θα καταφέρει, άραγε, το ζευγάρι ν’ ανέλθει από τον Κάτω Κόσμο και να είναι ξανά μαζί πίσω στο φως ή θα έχει την τραγική κατάληξη του Ορφέα και της Ευρυδίκης;


Βασικός εννοιολογικός άξονας, που κινείται και διαπραγματεύεται το έργο, είναι η έννοια της αγάπης. Αποτελεί το κύριο όπλο πειθούς της ηρωίδας, όταν αυτή έρχεται αντιμέτωπη με τον Πλούτωνα. Ακούμε για την αγάπη παντού. Είναι σε τραγούδια, ταινίες, βιβλία και διαπερνά όλες τις πτυχές της ζωής. Μπορεί να είναι μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες και παρεξηγημένες λέξεις. Δεν είναι διαπραγματεύσιμη, δεν υπόκειται σε όρους. Μ’ ένα τόσο ισχυρό κίνητρο μπορεί κανείς να κινήσει βουνά, αρκεί να προσπαθήσει. Χωρίς την καθοδήγηση της αγάπης στην ψυχή μας, μπορούμε πολύ εύκολα να βυθιστούμε στα χαμηλότερα επίπεδα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, προκαλώντας έτσι περισσότερη βλάβη, πόνο και χάος. Αποτελεί το εργαλείο που μπορεί να καθοδηγήσει σωστά μέσα από τη συναισθηματική περιπέτεια της ζωής και αυτές είναι και οι αξίες που πρεσβεύονται από τη βασική ηρωίδα. Η επιμονή, η προσήλωση στο στόχο, η αυτοσυγκέντρωση,  η δύναμη ψυχής, η πίστη στα πιστεύω και στον εαυτό σου, με οδηγό πάντα τη δύναμη της αγάπης, είναι τα εργαλεία που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να τα καταφέρει ν’ αντεπεξέλθει σε κάθε δυσκολία και πρόκληση που του θέτει η ζωή στο δρόμο του και τα οποία αποτελούν τα κυριότερα διδάγματα της παρούσας παράστασης.


Ο θίασος είναι εξαιρετικός με αξιόλογες ερμηνείες και εντυπωσιακά καλές φωνές, που αναδείκνυαν θαυμάσια τα υπέροχα τραγούδια. Πρώτα απ’ όλα, η Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο (πραγματικά ένα γλυκό κοριτσάκι, όπως λέει κι ένα απ’ τα τραγούδια), είναι άκρως επικοινωνιακή και μαγνητίζει, εκφράζοντας με γλυκύτητα, αθωότητα, ευαισθησία αλλά παράλληλα με δυναμισμό και αποφασιστικότητα, τα ιδανικά και το ρομαντισμό που χαρακτηρίζουν την ηρωίδα που υποδύεται. Η Πάολα Καλλιγά, πραγματικά ξεκαρδιστική, ειδικά στο ρόλο της Περσεφόνης και του Κέρβερου. Ο βαρύτονος Βασίλης Ασημακόπουλος, αναμφίβολα είναι η φιγούρα που ξεχωρίζει και κλέβει τις εντυπώσεις, ιδιαίτερα στο ρόλο του κυνικού Πλούτωνα, ενώ ο Αντώνης Αντωνιάδης άψογος στο ρόλο του γλυκού και καλοσυνάτου ντροπαλού αγοριού. Η συνεχής εναλλαγή των ρόλων ξεδιπλώνει ακόμα περισσότερο το ατελείωτο ταλέντο αυτών των τεσσάρων νέων και σπουδαίων ηθοποιών της γενιάς μας. 
Η υποδειγματική σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, εκμεταλλευόμενος κάθε σπιθαμή επί σκηνής, αναδεικνύει πλήρως τα συναισθήματα και τα στοιχεία της προσωπικότητας του κάθε ήρωα. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός είναι απόλυτα ταιριαστός για την αναπαράσταση του Κάτω Κόσμου, ενώ τα αυτοσχέδια ευφάνταστα σκηνικά συνθέτουν μια μυστηριακή εικόνα. Το μόνο στοιχείο που ίσως χρειάζεται να επισημανθεί είναι ότι η παρουσίαση της αντίθεσης μεταξύ του Πάνω και του Κάτω Κόσμου, εφόσον υπήρχαν τα μέσα, ήταν αναγκαίο να είναι πιο έντονη, για να φανεί ευκρινέστερα η διαφορά μεταξύ φωτός και σκοταδιού, ζωής και θανάτου. Tα σύγχρονα κουστούμια, ανταποκρίνονται απόλυτα εύστοχα στο προφίλ του κάθε χαρακτήρα. Η πρόσβαση στο θέατρο είναι εύκολη με τα μέσα μεταφοράς, ενώ ο χώρος της παράστασης είναι μεγάλος και άνετος. (Προτροπή: Είναι προτιμότερο να καθίσετε στις πιο πίσω θέσεις για να απολαμβάνετε καλύτερα το θέαμα). 
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μία παράσταση άρτια σκηνοθετημένη και εξαιρετικά ερμηνευμένη, με υπέροχη μουσική και τραγούδια, ανατροπές, άπλετο χιούμορ και υψηλά νοήματα κατάλληλη για μικρούς αλλά και μεγάλους, που θα ικανοποιήσει αρκετά τους θεατές εξαιτίας της υπέροχης θεατρικής εμπειρίας και των διαχρονικών διδακτικών μηνυμάτων, που μπορούν να γίνουν η βασική πυξίδα για ένα όμορφο ταξίδι σε μια ζωή γεμάτη νόημα. 



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο – Στίχοι – Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Μουσική σύνθεση: Διονύσης Μπάστας

Σκηνικά αντικείμενα – Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Κινησιολογία: Σπύρος Κουβαράς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρια Φλωράτου

Σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Γιαννακούλιας

Ηχογραφήσεις: NoiseBox Studio

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Ερμηνεύουν και τραγουδούν:
Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Πάολα Καλλιγά, Βασίλης Ασημακόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης

Διάρκεια: 70 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: Προπώληση: 6 ευρώ (παιδικό), 
8 ευρώ (ενήλικες)

Ημέρα παράστασης: 8 ευρώ (παιδικό), 10 ευρώ (ενήλικες)

Πρωινές προγραμματισμένες παραστάσεις για μαθητές και μαθήτριες με γενική είσοδο 6 ευρώ.


Οργάνωση Πρωινών Σχολικών Παραστάσεων:

Τζίφας Χρήστος: 6970282888

Χρυσού Έφη: 6972284350

Τζίφας Χρήστος

Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Θέατρο Άλφα.Ιδέα


ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

H παιδική σκηνή του Άλφα.Ιδέα μετά τις μεγάλες επιτυχίες «Η Τελευταία Μάυρη Γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά και «Ματίας ο Πρώτος» της Άλκης Ζέη, ανοίγει τις πόρτες της σε μικρούς και μεγάλους με ένα ολοκαίνουριο έργο για μικρούς και μεγάλους, «Το κορίτσι που επιμένει» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα.

Αν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να δείτε την παράσταση «Το Κορίτσι που Επιμένει» προκειμένου να την προτείνετε στο σχολείο σας, σας περιμένουμε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 στις 15:00 ή την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 11:00 στο θέατρο Άλφα.Ιδέα φυσικά.

Η παράσταση μας είναι κατάλληλη για τους μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων από 6 χρονών και πάνω.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και φυσικά για την οργάνωση της μέρας και της ώρας της παράστασης με σεβασμό στο πρόγραμμα και στον τρόπο διεξαγωγής των εκπαιδευτικών εκδρομών του σχολείου σας.

Σας επισυνάπτουμε το δελτίο τύπου με αναλυτικές πληροφορίες για την παράσταση καθώς επίσης και αναλυτικές πληροφορίες για το έργο, φωτογραφικό υλικό.

Η παράστασή μας συμπεριλαμβάνεται στις εγκεκριμένες θεατρικές παραστάσεις του Υπουργείου Παιδείας.


Για δωρεάν κράτηση θέσεων σε εκπαιδευτικούς:

Τζίφας Χρήστος 6970282888
Έφη Χρυσού 6972284350


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required