Sofianna's Paidousi Author Official Site

Friday, April 19, 2019

Μήνες

«Οι Μήνες»
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, 
Θεσ/νίκη
Κριτική θεατρικής παράστασης
Μάρτιος 2019

Του αρχισυντάκτη Νίκου Κολίτση

Το Fairytales αποφάσισε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή να γνωρίσει όλους τους «Μήνες», απ' την καλή κι απ' την ανάποδη, με αφορμή την ομώνυμη θεατρική παράσταση, βασισμένη σ' ένα διασκευασμένο παραμύθι από την ακριτική Λέσβο, της θεατρικής ομάδας «Μικρός Βορράς», στον υπέροχο χώρο του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης.



Μία μουσικοπαιδαγωγική παράσταση με πολύ παιχνίδι, στηριγμένη στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι. Στην παράσταση που δημιούργησε η θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς, τα παιδιά ζουν την κάθε εποχή, το Φθινόπωρο, το Χειμώνα, την Άνοιξη, το Καλοκαίρι, με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση.


Highlights: 

Το τραγούδι σε hip hop ρυθμούς, που αναφέρεται σ’ όλους τους μήνες, τα υπέροχα μινιμαλιστικά σκηνικά αντικείμενα, τα διαφορετικά μουσικά όργανα και η live αποτύπωση της μουσικής, οι σωστές φωνές των πρωταγωνιστών, το αληθινό γαϊτανάκι με τη συμμετοχή όλων των παιδιών επί σκηνής -σε μία αποθέωση της διάδρασης, άρρηκτα συνυφασμένης με την υπόθεση και το έργο-, που τόσο ανάγκη έχει το θέατρο για παιδιά, με ουσιαστικό παιδαγωγικό περιεχόμενο, το βιωματικό θεατρικό παιχνίδι, ομαδικής κατεύθυνσης, ο σεβασμός... της διασκευής στην παράδοση, η προσεκτική μελέτη και η προσιτή λαογραφική προσέγγιση, η αφύπνιση της ιστορικής μνήμης, η σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον, ο απολαυστικός διάλογος ενός μικρού θεατή, από το Γιαννακοχώρι Νάουσας, με την ηθοποιό, για τα περιστέρια και τις φωλιές τους

Σκηνοθεσία: 

Ο έμπειρος σκηνοθέτης, Τάσος Ράτζος, καταφέρνει, με ευφάνταστο και εμπνευσμένο τρόπο, να μετατρέψει το ελληνικό λαϊκό παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 Μήνες», σε μια μουσικοπαιδαγωγική παράσταση για μικρούς και μεγάλους με πολύ παιχνίδι, τραγούδι και χορό, που εγείρει τη φαντασία και τη δημιουργική τους σκέψη. 


Ηθοποιοί:

Η Εβίτα Αγαΐτση, η Μαρία Κατέχη κι ο Χρήστος Λοΐζος, προσπάθησαν, με πλούτο σωματικών, κινητικών, υποκριτικών και φωνητικών δεξιοτήτων, να έρθουν πιο κοντά στο παιδικό κοινό και ομολογουμένως το πέτυχαν, προϊόντος του χρόνου, -με μια αμφίδρομη ανταλλαγή ενέργειας με τους μικρούς συνταξιδιώτες θεατές-, με την Εβίτα Αγαΐτση, πάντως, να κερδίζει... την καρδιά του λιλιπούτειου Λεονάρδου, που ακόμα να πάρει τα μάτια του από πάνω της... (wake up, kid!)


Tο νέο βιβλίο της συγγραφέα 
Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές" σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!

μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!
Σύντομα και σε έντυπη μορφή από τις εκδόσεις Οσελότος!




Μουσική, κοστούμια, σκηνικά, φώτα:

Απλά κοστούμια με έντονα χρώματα, πρωτότυποι στίχοι συνοδευόμενοι από εξωτικά μουσικά όργανα που υπήρχαν στη σκηνή, φώτα σωστά τοποθετημένα, σκηνικό diy αισθητικής, με λειτουργικό πρόσημο, όπως συμβαίνει στις παραστάσεις του «Μικρού Βορρά» στη Θεσσαλονίκη και στις αντίστοιχες του «Μικρού Νότου» στην Αθήνα. 

Ιδανικό soundtrack:



Ο μικρός Λεονάρδος μας επέβαλε μουσικά, χωρίς περιθώρια δεύτερης σκέψης, το new track της ανερχόμενης pop band, Bliss, από τη Θεσσαλονίκη, με τη φωνή της... Εβίτας (που πρωταγωνιστεί στην παράσταση, ντε...), που μπορεί να μην έχει και πολλή σχέση με τους... Μήνες, αλλά άντε μετά να τον πείσεις ότι δεν είναι και το πλέον κατάλληλο, ως μουσικό συνοδευτικό της παράστασης! Πόσες φορές θα το ακούσουμε ακόμα, δηλαδή;


More things to do: 

Σίγουρα χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο από γονείς-κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς για την επιλογή εκείνων των παραστάσεων που αναδεικνύουν τη μαγεία του θεάτρου, πέρα από mainstream διαφημιστικά trends, γεγονός που δεν είναι αυτονόητο φυσικά και απαιτεί χρόνο και θεατρική κουλτούρα, για να μη μένουν αντίστοιχες παραστάσεις κρυμμένο μυστικό λίγων και εκλεκτών... (είναι... θεατρική αμαρτία, έρχεται και Πάσχα!)  


Bonus Tips:

Οι «Μήνες» στο δεύτερο χρόνο παραστάσεων, έρχονται στον φυσικό τους χώρο. Είναι μία μουσικοπαιδαγωγική παράσταση με πολύ παιχνίδι, στηριγμένη στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι: «Η κυρά Καλή και οι 12 Μήνες». Στην παράσταση που δημιούργησε η θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς , τα παιδιά ζουν την κάθε εποχή, το Φθινόπωρο, το Χειμώνα, την Άνοιξη, το Καλοκαίρι με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση


Credits: Στον υπεύθυνο επικοινωνίας της παράστασης, Αρσένη Σοφικίτη, για την άμεση ανταπόκρισή του!


Συντελεστές 

Κείμενο: Γιάννης Βαρβαρέσος, Μιχαήλ Νικολάου
Σύλληψη ιδέας – έρευνα – επιλογή μουσικής: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Επιμέλεια λαογραφικού υλικού: Ελένη Τσιούτσια – Λουλάκη
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
Σκηνοθεσία: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Τάσος Ράτζος
Σκηνικό – κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Κωνσταντίνος Λάζος
Διδασκαλία τραγουδιών: Δάφνη Καμένου, Αφροδίτη Νικολιουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη – Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Βαρβαρέσος
Κατασκευές: Βασίλης Μπατσίλας
Παίζουν: Εβίτα Αγαΐτση, Μαρία Κατέχη, Χρήστος Λοΐζος

Παραστάσεις: Κυριακές στις 17:00
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6985 858 932, 6945 260 308

Μικρός Βορράς

Facebook: www.facebook.com/MikrosVorras/
Instagram: www.instagram.com/mikros_vorras/
Web-site: www.mikrosvorras.gr



Νίκος Κολίτσης

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλολογίας-ΑΠΘ), 
με μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 
Αριστούχος Δημοσιογραφίας, με σπουδές Φωτογραφίας. 
Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου (για παιδιά & ενήλικες), κινηματογράφου & λογοτεχνίας, με συνεργασίες 
με έντυπο-ηλεκτρονικό τύπο πανελλαδικά.

ριτική θεατρικής παράστασης

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required