Sofianna's Paidousi Author Official Site

Sunday, January 12, 2020

Κριτική θεατρικής παράστασης

ΘΗΣΕΑΣ & ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ θεατρικής παράστασης
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αθήνα
Δεκέμβριος 2019

Της συντάκτριας Βασιλικής Καλλιάνη


Φέτος η Κάρμεν Ρουγγέρη μας υποδέχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και μας παρουσιάζει τον μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου, πλαισιωμένο με κρητική μουσική κι αριστοφανική ματιά. 

Στο πρώτο μέρος του έργου, ο διάδοχος του θρόνου των Αθηνών, Θησέας, αφού έμαθε από τη μητέρα του, Αίθρα, για την καταγωγή του και αφού πήρε κάτω από ένα μεγάλο βράχο, τα πέδιλα και το σπαθί που του είχε αφήσει ο πατέρας του, Αιγέας, βασιλιάς των Αθηνών, ξεκίνησε από την Τροιζήνα να πάει στην Αθήνα να τον συναντήσει. Όμως, δεν άκουσε τη συμβουλή της μητέρας του να ταξιδέψει με καράβι και προτίμησε να πάει από την ξηρά. Έχοντας ως πρότυπο τον Ηρακλή και τους άθλους του, ήθελε ν' ακολουθήσει ένα πιο δύσκολο και δύσβατο μονοπάτι, ώστε να καθαρίσει τον δρόμο από τους εγκληματίες και τους ληστές που λυμαίνονταν την περιοχή.
Με αριστοφανική  ματιά, το έργο ξετυλίγεται μπροστά μας και παρακολουθούμε τα κατορθώματα του Θησέα και τις νίκες του ενάντια στους κακούς, με τρόπο αστείο αλλά αποφασιστικό. Η σκηνοθετική απόδοση μας εντυπωσίασε και σε συνδυασμό με την κρητική μουσική, τη λύρα και τις μαντινάδες, καταφέρνει να τονίσει την ανδρεία, τη γενναιότητα αλλά και την προσήλωση στον στόχο που είχε ο Θησέας. Οι μάχες, οι δυσκολίες και οι αναμετρήσεις, μ' όλα τα εμπόδια που συνάντησε στη διαδρομή του ο Θησέας, αποδίδονται λες κι έτσι είναι όλες οι μάχες της ζωής, απλές και με νίκες. Λες κι όταν έχουμε στόχο κι είμαστε αποφασισμένοι να μην παρεκκλίνουμε απ' αυτόν, όλα γίνονται εύκολα κι ο δρόμος ανοίγει για την πραγματοποίησή του.
Στο δεύτερο μέρος, ξετυλίγεται το ταξίδι του Θησέα προς την Κρήτη, μέσα από τον μαγευτικό θαλάσσιο κόσμο, που πλημμυρίζει τη σκηνή. Το γαλάζιο πανί που απλώνεται στη σκηνή και κυματίζει σε συνδυασμό με τ' απλά και λιτά σκηνικά, αποδίδουν άρτια το ταξίδι του Θησέα, μέχρι να φτάσει στο παλάτι του βασιλιά Μίνωα. 


Ηθοποιοί:
Ο Άρης Δελαγραμμάτικας ερμηνεύει τον ρόλο του Θησέα εξαιρετικά, καταφέρνοντας να τον ενσαρκώσει δυνατό, ατρόμητο, γενναίο και συγχρόνως χαμογελαστό και αισιόδοξο.  Όλοι οι ρόλοι στο έργο, η Αίθρα, ο Αιγαίας, ο Μίνωας, η Αριάδνη, αποδίδονται εξαιρετικά από τους ηθοποιούς. 


Μουσική, σκηνικά, κοστούμια, φώτα:

Ο Αντώνης Δελαπόρτας, με τη μουσική επένδυση και τις προβολές στη γιγαντοοθόνη, αποδίδει με θεαματικό τρόπο τους Θεούς του Ολύμπου που συμμετέχουν στο έργο. 
Η Χριστίνα Κουλουμπή καταφέρνει για ακόμα μία φορά, με την απλότητα στα σκηνικά και στα κοστούμια, να περιγράψει εποχές, καταστάσεις και ρόλους με τρόπο που λατρεύουν και κατανοούν ακόμα και οι πιο μικροί σε ηλικία θεατές.


                                     
                                         Συγγραφέας: Σοφιάννα Παϊδούση
Ηλικία: από 4 ετών
Σελίδες: 80
Είδος: Print Book, Fairytale, Picture book, full color
Τόπος & Χρόνος έκδοσης: Αθήνα, Ιούλιος 2019

Παραγγείλτε το βιβλίο του Παρφέ, στη μοναδική τιμή των 9,99 € και κερδίστε αυτόματα: 

  • Το αντίστοιχο eBook του Παρφέ, (αξίας 4.90 €)
  • Την ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας  (αξίας 1 €)
  • Ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέα


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

oparfes@gmail.com

Μπορείτε να δείτε το ανανεωμένο
                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!

More things to do: 
Απογοητευτήκαμε λίγο που ο Μινώταυρος εμφανίστηκε για τόσο λίγο στη σκηνή. Περιμέναμε να τον απολαύσουμε περισσότερη ώρα. Όμως, έστω και για τόσο λίγα λεπτά, κατάφερε να μας εντυπωσιάσει, καθώς ξεπρόβαλε με χαμηλό φωτισμό, επιβλητική μουσική και δυνατές κραυγές.

Ανακεφαλαιώνοντας, πρόκειται για μία ακόμη παράσταση του θιάσου της Κάρμεν Ρουγγέρη, που αποτελεί ξεχωριστή προσφορά στο ελληνικό παιδικό θέατρο και στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της μυθολογίας. 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ «ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΙ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ»

Κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη - Χριστίνα Κουλουμπή

Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή

Κίνηση - χορογραφίες - φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας

Μουσική επεξεργασία - Videoart: Αντώνης Δελαπόρτας

Διδασκαλία τραγουδιού: Αγάπη Διαγγελάκη 

Στίχοι : Ανδρέας Κουλουμπής

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη

Βοηθός ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου

Υπεύθυνη γραφείου παραγωγής: Αγγελική Μαντζουράνη

Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Κατερίνα Γεωργάκη, Μάϊρα Γεωργάρου, Άρης Δελαγραμμάτικας , Χριστίνα Κουλουμπή, Μανώλης Κλωνάρης,  Γιώργος Μπανταδάκης, Στέλιος Νίνης, Σωτήρης Σουριανός και Βασίλης Τσιγκριστάρης.

Περισσότερες πληροφορίες: www.karmenrouggeri.gr

Facebook: https://www.facebook.com/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B5%CE%BD-%CE%A1%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%B7-2120813864603695/

Instragram: https://www.instagram.com/karmen.rougeri/

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Facebook: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Michael Cacoyannis Foundation

Twitter: @MCF_MCacoyannis

Instagram: @mcf.gr | Hashtag: #MCF

Youtube: MCacoyannisF

Παραστάσεις:
Κάθε Κυριακή για κοινό και ομαδικές κρατήσεις στις 11:00 & 14:00

Καθημερινά στις 10:00 για σχολεία & συλλόγους κατόπιν συνεννόησης.

Κρατήσεις για σχολεία & συλλόγους από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-14:30, τηλ.: 215 550 8270 & 210 3418579 κα στο k.rouggeriskini1@gmail.com 

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (με διάλειμμα)

Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Λήξη παραστάσεων: Κυριακή των Βαίων

«Ο ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ»  

ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες της πόλης με την παράσταση «Ο ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ» με αγγλικούς υπέρτιτλους

Τιμές εισιτηρίων:

Τιμές εισιτηρίων κατ'άτομο: 12€ (Γενική είσοδος), 10€ Groups άνω των 10 ατόμων/ Κάτοχοι Κάρτας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ Οικογένειες 4 ατόμων και άνω, 8€ ΑμΕΑ (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα ταμεία του Ιδρύματος).

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:

Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11:00 - 14:00, καθώς και μία ώρα πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της κάθε παράστασης.
Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της Ticketservices, στην οδό Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 - 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 15:00).
Στα καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα (ώρες καταστημάτων).
Μέσω τηλεφώνου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας:
στο τηλεφωνικό κέντρο της Ticketservices 210 7234567 (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 - 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 15:00
Μέσω διαδικτύου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στις διευθύνσεις:  
www.mcf.gr
 www.ticketservices.gr
 tickets.public.gr
Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00-22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων

του MCF θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

Η κυρία Ρουγγέρη ευχαριστεί την κα. Αλίκη Δανάλη για την επικοινωνία και την προβολή της παράστασης.


                                                               

Η Βασιλική Καλλιάνη,  είναι νηπιαγωγός, μητέρα, λάτρης της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με life coaching, συμβουλευτική γονέων αλλά και δημόσιες σχέσεις και διαφήμιση. Αρθρογραφεί σε διάφορα sites πάντα για θέματα που αφορούν στα παιδιά και την οικογένεια. Είναι, επίσης, ανεξάρτητη αντιπρόσωπος των αγγλικών εκδόσεων Usborne. https://org.usbornebooksathome.co.uk/familyaction/
Διατηρεί τη σελίδα στο Fb "Οικογενειακές Δράσεις".

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required