Sofianna's Paidousi Author Official Site

Thursday, November 8, 2018

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
Ώρα να πρωταγωνιστήσουν τα παιδιά!

Κριτική θεατρικής παράστασης
Νοέμβριος 2018

Της συντάκτριας Μαριάνας Τσάκλα



Στο Θέατρο 104 στο Γκάζι, η ομάδα HIPPO theatre group ανεβάζει τη διαδραστική παράσταση «Το νησί των συναισθημάτων». Η παράσταση είναι βασισμένη σε τεχνικές του σωματικού θεάτρου, με έμφαση στην εκφραστικότητα, την κίνηση, το χορό και το τραγούδι. Κεντρικό θέμα της παράστασης είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. 


     

Ο Παρφές... 
ένα παραμύθι για το σχολικό εκφοβισμό (Βullying) 

έρχεται σύντομα...

  Λίγα λόγια για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη:
Από την αρχαιότητα, το συναίσθημα ορίζεται ως μια λειτουργία του οργανισμού που βοηθά στην ολόπλευρη ανάπτυξή του και ενισχύει την προσαρμογή του. Οι προσωκρατικοί συνδέουν τα συναισθήματα με τα στοιχεία του κόσμου και τις αντιδράσεις του σώματος, ενώ ο Δημόκριτος με την ατομική  ευτυχία και γαλήνη. Ο Σωκράτης συνδυάζει τη λειτουργία συναισθημάτων σε εξάρτηση με την ηθική συνείδηση.
Με τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη νοείται «η ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τα δικά του συναισθήματα, να τα κατανοεί και να τα ελέγχει». Είναι, επίσης, η ικανότητα ν’ αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του και να μπορεί να χειρίζεται αποτελεσματικά τόσο τα δικά του συναισθήματα όσο και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. 
Daniel Goleman (1995, 1998): «Η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί μια σειρά από δεξιότητες όπως το να μπορεί κανείς να βρίσκει κίνητρα και να επιμένει παρά τις απογοητεύσεις, να ελέγχει τις παρορμήσεις του και να καθυστερεί την ικανοποίηση του, να ρυθμίζει την διάθεση του και να εμποδίζει το έντονο στρες από το να τον δυσκολεύει στο να σκεφτεί· να έχει ενσυναίσθηση και ελπίδα».

Η παράσταση
Τι είναι το συναίσθημα; Από πού προέρχεται; Οι απαντήσεις δίνονται, με αλληγορικό τρόπο, από τη Σίσσυ Ιγνατίδου και την Νίκη Πεταλά σε εναλλασσόμενους ρόλους και η συμμετοχή των μικρών θεατών παίζει καθοριστικό ρόλο (οι ατάκες των παιδιών ανεπανάληπτες). 
Κάποτε υπήρχε ένα νησί που οι κάτοικοί του δεν είχαν συναισθήματα. Η χαρά, ο θυμός, η λύπη, το μίσος, η αγάπη και τα υπόλοιπα συναισθήματα, ξεπήδησαν και εμφυτεύτηκαν στους κατοίκους του νησιού κατά τη διάρκεια κοχλασμού ενός ηφαιστείου. Μια μέρα το ηφαίστειο άρχισε να ενεργοποιείται εντονότερα και οι κάτοικοι από τον τρόμο τους διέφυγαν στο διπλανό νησί. Η Αγάπη αρνείται ν’ αφήσει πίσω το νησί και την γιαγιά της. Η Γνώση, η Δήμαρχος του νησιού, παρακαλάει την Αγάπη να έρθει εκεί που βρίσκονται όλοι, στέλνοντας ως απεσταλμένους τα υπόλοιπα συναισθήματα, προκειμένου να φέρει, με την παρουσία της, πάλι την ισορροπία, καθώς χωρίς εκείνη επικρατεί ένα συναισθηματικό χάος. Θα πάει, τελικά, η Αγάπη να σώσει τους συμπολίτες της;
Από άποψη κινησιολογίας, τα χορευτικά ήταν άρτια, ενώ η ερμηνεία των τραγουδιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σ’ ένα βαθμό ερασιτεχνική. Δε στοιχειοθετούνται πλήρως όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης, καθώς δίνεται έμφαση στην αναγνώριση των συναισθημάτων και όχι τόσο στο χειρισμό τους (τούτο δικαιολογείται, κατά κάποιο τρόπο, διότι η ανάλυση και η κατανόηση του όρου και της έννοιας της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι νοητικά δυσπρόσιτη σε παιδιά μικρής ηλικίας). 
Η παράσταση είναι σύντομη χωρίς διάλειμμα (60 λεπτά) και αφήνει μια αίσθηση ανικανοποίητου στους ενήλικες αλλά ευχάριστη για τα παιδιά, με καθοριστικό το μήνυμα για την αξία της αγάπης. Παρόλο που το θέατρο βρίσκεται σε προσιτό σημείο, κοντά στο μετρό Κεραμικού, ο χώρος διεξαγωγής της παράστασης είναι μικρός και περιορισμένος (τούτο είναι αφενός καλό για την άμεση επικοινωνία και συμμετοχή των μικρών θεατών αλλά λίγο στενόχωρο για τους μεγάλους). 
Τα σκηνικά και τα κουστούμια είναι λιτά, αλλά εξυπηρετούν τη διήγηση και την αναπαράσταση της ιστορίας.
Συνολικά, πρόκειται για μια γλυκιά παράσταση για τη δύναμη των συναισθημάτων, που θα κάνει τους γονείς να χαρούν, βλέποντας τα παιδιά τους να μαθαίνουν διασκεδάζοντας και να τους δίνεται η ευκαιρία να συμπρωταγωνιστήσουν, καλλιεργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη φαντασία και τη σκέψη τους.
Ευχαριστούμε πολύ τον Φώτη Δούσο για την άμεση ανταπόκρισή του.
Από 06/10 και κάθε Σάββατο στις 17:00


Τιμή εισιτηρίων από 5 ευρώ

Προπώληση: Viva.gr

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σχεδιασμός δράματος: Φώτης Δούσος, Σίσσυ Ιγνατίδου, Αλέξανδρος Ράπτης, Λουίζα Νικολάου

Παίζουν: Σίσσυ Ιγνατίδου,  Νίκη Πετάλα

Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη, Ηippo Theatre Group

Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Σκηνοθεσία – Μουσική: Hippo Theatre Group (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης)



Σύντομο βιογραφικό σημείωμα ομάδας Hippo Theatre Group

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Δραστηριοποιείται στο χώρο του ενήλικου και του παιδικού θεάτρου, αλλά και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που σέβεται τις αναζητήσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης και των αισθητικών ρευμάτων του 21ου αιώνα.

Στο ενεργητικό της έχει πολλές παιδικές παραστάσεις, που πρωτοανέβηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, αλλά και παραστάσεις για ενήλικες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Η.Π.Α.

Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια:

ΕΛΛΑΔΑ

Παιδαγωγικό Τμήμα Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κιλκίς, Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης, Ονειρούπολη Δράμας, σε δημοτικά σχολεία σ' ολόκληρη την επικράτεια.

ΚΥΠΡΟΣ

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ κατά του σχολικού εκφοβισμού Voice (it)- Λευκωσία, 2013 και σε δημοτικά σχολεία σ' όλη την Κύπρο.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε ελληνικά σχολεία στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ουαλία, στην Γερμανία, την Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

Η.Π.Α.

Σε ελληνικά σχολεία στις μεγαλύτερες πόλεις της δυτικής και της ανατολικής ακτής (από τη Νέα Υόρκη μέχρι και το Λος Άντζελες).

ΚΑΝΑΔΑΣ

Σε ελληνικά σχολεία του Τορόντο και του Μοντρεάλ.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Σε ελληνικά σχολεία της Μελβούρνης και του Σύδνεϋ.

Επίτευγμα της ομάδας θεωρείται η παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας και η διεξαγωγή εργαστηρίου υποκριτικής με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας (kinemo) σε επαγγελματίες ηθοποιούς στο Thespo19, διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου στην Βομβάη της Ινδίας.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required