"Γιαγιά Σμύρνη"
Θέατρο: Πρόβα
(Αχαρνών και Ηπείρου 39)
Μήνας: Νοέμβριος 2022
Της συντάκτριας Αγγελικής Χαλίμ
Ο Σωκράτης, ο κεντρικός ήρωας του έργου, είναι ένας άνθρωπος της εποχής μας: πολυάσχολος, αγχωμένος και εστιασμένος στην επαγγελματική του ζωή. Τυχαία, όμως, στον δρόμο, γίνεται μέλος ενός μαγικού ταξιδιού που τον παρασέρνει σε μια παραμυθένια ιστορία που του αφηγούταν η γιαγιά του, η γιαγιά Σμύρνη. Σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι να θυμηθεί τι να μην ξεχάσει.
Η ιστορία περνάει αβίαστα πολλά μηνύματα για τη σύγχρονη ζωή, απλά και τόσο κατανοητά.
Ο κεντρικός ήρωας, ο Σωκράτης, με μαγικό τρόπο γίνεται κομμάτι από τα παραμύθια που του έλεγε η γιαγιά του και περιπλανιέται μέσα σ’ αυτά, μαθαίνοντας ήθη και έθιμα από τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Μικράς Ασίας.
Μέσα από αστείες και συγκινητικές στιγμές, η παράσταση είναι μια ενθύμηση ότι η ιστορία και τα γεγονότα μπορούν να μας διδάξουν ακόμα και πολλά χρόνια μετά.
Με σεβασμό και με την κατάλληλη προσέγγιση, θίγεται το ζήτημα της προσφυγιάς, ακριβώς όσο χρειάζεται για τις μικρές ηλικίες, προσφέροντας τροφή για σκέψη, προβληματισμό και συζήτηση.
Highlights:
Η ιστορία κυλούσε όμορφα χωρίς να σε κάνει να κουραστείς. Οι χιουμοριστικές στιγμές έκαναν το κοινό να ξεσηκώνεται και οι σκηνές που άγγιζαν πιο ευαίσθητες χορδές, μας χάρισαν μια συγκίνηση που αν έλειπαν, θα απομάκρυναν την παράσταση από την επίτευξη του στόχου της.
Σκηνοθεσία:
Η σκηνοθέτης Κοραλία Τσόγκα, έκανε μια υπέροχη δουλειά, αποδίδοντας προσεκτικά και με εξαιρετικά ορθό χειρισμό, όλα τα νοήματα και τα ευαίσθητα κομμάτια που περιέχει η ιστορία.
Ηθοποιοί:
Οι ηθοποιοί Γιάννης Χαντέλης, Υάκινθος Μάινας, Ήρα Σταυροπούλου, Μαίρη Καρφάκη και Νίνα Κεφαλογιάννη, ήταν παραστατικοί και ευχάριστοι, με τη Μαίρη Ραζή να χαρίζει τη φωνή της στη «Γιαγιά Σμύρνη».
Ξεχώρισε στα σημεία η Ήρα Σταυροπούλου, με την ενέργεια και το πάθος της, που διατηρήθηκε αναλλοίωτο ως το τέλος της παράστασης,
Ο Υάκινθος Μάινας και ο Γιάννης Χαντέλης, πάντως, σε κερδίζουν και σε μαγνητίζουν από την πρώτη στιγμή που εμφανίζονται στη σκηνή.
Ιδανικό soundtrack:
«Θυμούμαι ως τώρα τη γιαγιά
τέτοιας λογής ν' αρχίζει
και σε καιρούς αλλοτινούς
ο νους τση ν' αρμενίζει.
Να μου μιλεί σιργουλευτά
για κείνα και για τ' άλλα
για μαγικά, για έρωτες,
για φονικά μεγάλα.»
Στίχοι-μουσική: Δημήτρης Αποστολάκης
Πρώτη εκτέλεση: Χαΐνηδες
Μουσική, κουστούμια, σκηνικά, φώτα:
• Τη μουσική επιμέλεια, που πλαισίωσε με επιτυχία το έργο, είχε ο Σωκράτης Κωνσταντόπουλος, διαλέγοντας ταιριαστά για την παράσταση μουσικά ακούσματα.
• Τα κουστούμια επιμελήθηκε Μιχάλης Σδούγκος. Απλά, χωρίς υπερβολές και ίσως ήταν αυτός ο σκοπός: να μην τραβάνε την προσοχή του θεατή αφήνοντάς τον να εστιάσει στην ιστορία. Αξιοσημείωτο είναι πως με απλά υφάσματα και τεχνάσματα μεταμορφωνόταν το σκηνικό και οι ηθοποιοί από τη μία στιγμή στην άλλη.
• Τα σκηνικά ήταν της Άννας Μάινα. Κάποια αρκετά λιτά, κάποια άλλα πιο περίτεχνα, ίσως θα μπορούσαν να ήταν λίγο πιο εντυπωσιακά.
• Τον σχεδιασμό Φωτισμών τον έκανε η Εύη Δημητροπούλου, αρμονικά συγχρονισμένος με τη ροή της ιστορίας.
More things to do:
Θα θέλαμε να είναι περισσότερο διαδραστικός ο ρόλος των παιδιών και στο τέλος θα μπορούσε να κλείσει η παράσταση, όπως άνοιξε, με ένα παιχνίδι. Έτσι φεύγοντας μένει η αίσθηση πως η ζωή είναι ένα παιχνίδι κι ένα υπέροχο ανατρεπτικό παραμύθι.
Bonus Tips:
Στο πλαίσιο του προγράμματος περί Αισθητικής Αγωγής, η παράσταση έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Η παράσταση έγινε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Συντελεστές
Κείμενο: Υάκινθος Μάινας
Σκηνοθεσία: Κοραλία Τσόγκα
Σκηνικά: Άννα Μάινα
Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Σταυρόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντόπουλος Αντώνης
Χορογραφίες: Σταυρούλα Ρόιδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Εύη Δημητροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Καραγιάννη
Διεύθυνση Θεάτρου: Μαίρη Ραζή
Φωτογράφος Παράστασης: Γιώργος Πανηγυρόπουλος
Αφίσα – Εξώφυλλο Προγράμματος: Βασίλης Κουκμήσης
Βοηθός Φωτογράφου: Σεμίνα Πανηγυροπούλου
Ηλεκτρολόγος: Ευθύμης Ζήσης
Διαχείριση Social Media: Τζένη Μαυρικάκη
Γραφίστρια: Ρόζα Παπουτσάκη
Τυπογραφείο: Angelakis Digital
Κατασκευή Σκηνικού: Διονύσης Κατερέλος
Γραμματεία: Ελένη Ασημακοπούλου
Ταμίας: Ελένη Στρατιώτη
Οργάνωση Παραγωγής: Φένια Γεωργακοπούλου
ΔΙΑΝΟΜΗ
Γιάννης Χαντέλης: Σωκράτης – Υπηρέτης πασά Αϊλάκ – Προκόπης ο χαμαλης – Αντέμ, πατέρας Αϊλάκ – Διαμαντής Ψαράς, το μαγεμένο ψάρι – Σουλτάνος Οσμάν
Υάκινθος Μάινας: Πρόσφυγας – Πασάς Αϊλάκ – Στρατιώτης
Ήρα Σταυροπούλου: Πρόσφυγας – Αμάν, το τζίνι – Ντελάλης – Ψεύτης – Ντιλέκ, μάνα Αϊλάκ – Φρουρός Σουλτάνου Οσμάν – Εηβάχ – Αλί
Μαίρη Καρφάκη: Πρόσφυγας – Κόρη Σουλτάνου Οσμάν – Κόρη πασσά Αϊλάκ – Ψεύτης – Μαριγώ η ταβερνιάρισσα – Σουλτάνα Ζεχρά – Εηβάχ – Μάνα
Νίνα Κεφαλογιάννη: Πρόσφυγας – Γειτόνισσα – Ψεύτης – Διαλεχτή/Ορέστης – Φρουρός Σουλτάνου Οσμάν.
Τις φιγούρες θεάτρου σκιών χειρίζεται όλο ο θίασος.
Και η Μαίρη Ραζή χαρίζει την φωνή της στην Γιαγιά Σμύρνη
Διάρκεια Παράστασης:
70 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Θέατρο Πρόβα, Αχαρνών & Ηπείρου 39, Αθήνα
Από: 23/10/22 Εως: 02/04/23
Κάθε Κυριακή στις 11.30
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ. 210 8818326 | prova.gr
Η Αγγελική Χαλίμ έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου και για πολλά χρόνια έχει εργαστεί ως παιδαγωγός σε μικρές ηλικίες.
Ξεκίνησε τη συγγραφική της πορεία με παραμύθια για παιδιά και συνέχισε με το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “Ξύλινη Αφρική”.
Η αγάπη για τα παιδιά και η συνεχής αναζήτηση της μαγείας, μέσα από τη δημιουργικότητα, είναι αυτό που τη χαρακτηρίζει.
Ασχολείται με τη συγγραφή από πολύ μικρή ηλικία και τη θεωρεί πάντα μια ασφαλή και υγιή διέξοδο στη ζωή της.
Διαβάστε ακόμα: Το Fairytales προτείνει... Ο θησαυρός της Βαγίας της Ζωρζ Σαρή στο Alhambra Art Theatre
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.