«ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ» Ζ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ «ΑΚΡΟΠΟΛ»
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΙΑΚΩΒΟΥ
Τα «Ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Ένα έργο σταθμός στην ιστορία της εκπαίδευσης που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, ζωντανεύει στην παιδική σκηνή του Ακροπόλ, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Ιακώβου.
Το πρώτο αναγνωστικό του σχολείου στη δημοτική μας γλώσσα!
Ένα έργο άκρως παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και διδακτικό.
Μία παράσταση η οποία εξυµνεί την ελληνική ύπαιθρο, µε στόχο τη µύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και το οµαδικό πνεύµα.
Μετά από τις τεράστιες επιτυχίες: «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», «Η παιδική ηλικία της Μαρίας Κάλλας», «Ταξίδι στο κέντρο της γης» κ. α. η σκηνοθέτις Ειρήνη Ιακώβου στρέφει το βλέμμα της στα αγέρωχα «Ψηλά βουνά», εκείνα που δεν είχαν ακόμα καεί… και παρουσιάζει μια πρωτότυπη σκηνοθετική εκδοχή.
Τα παιδιά μιας χορωδίας, διαβάζουν το βιβλίο, γοητεύονται τόσο πολύ και αφήνοντας πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα, αποφασίζουν να περάσουν ένα καλοκαίρι μακριά από τον πολιτισμό στα ορεινά της Ευρυτανίας, για να ζήσουν ό,τι κι εκείνα τα παιδιά στο βιβλίο του Ζ. Παπαντωνίου.
Μια πρωτοποριακή παράσταση, γεμάτη μουσικές, που κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, το παλαιό και το νέο, υπηρετώντας το αθάνατο κείμενο του συγγραφέα.
Η μουσική στο έργο μας δεσπόζει! Είναι αυτή που το κάνει διακριτό και ασυνήθιστο διότι η τέχνη του δημιουργού συνθέτη Θωμά Καραχάλιου, ενισχύει τα συναισθήματα και χαράσσεται αυτόματα στη μνήμη μας.
Η δεξιοτεχνία των ηθοποιών-χορευτών συνηγορεί ώστε «Τα ψηλά βουνά» να δημιουργήσουν πολιτιστικό γεγονός.
Τέλος στο ρόλο του Δασκάλου ο εξαίρετος καρατερίστας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος με τη συμπαγή στόφα του ηθοποιού αποδεικνύει, ότι γνωρίζει σε βάθος το θεατρικό γίγνεσθαι.
Ο θίασος αποπνέει πνευματική και καλλιτεχνική ενότητα. Όλοι τους παρουσιάζονται με σπάνια υποκριτική δεινότητα και αποτελούν παράδειγμα σκηνικής συλλογικότητας.
Διαφήμιση
Σοφιάννα Παϊδούση
Με κέφι, μπρίο, δημιουργικό οίστρο, διαρκή κίνηση και με το ταπεραμέντο τους προσφέρουν πνοή, ζεστασιά και θεατρική ζωντάνια.
Στην παρούσα δροσερή εκδοχή η σκηνοθεσία προσφέρει αβίαστο διδακτισμό, έτσι ώστε η παράστασή «ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ» να μείνει χαραγμένη στη μνήμη των μαθητών!
ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΣΗΣ
Η εξόρμησή τους είναι άσκηση ζωής, είναι αναβαθμός για να κατανοήσουν τη φύση και την οργάνωση μιας μικροκοινωνίας, είναι πεδίο για να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους, να κοινωνικοποιηθούν.
Μαθαίνουν τη δύσκολη και όμορφη ζωή των βοσκών, την τραχύτητα αλλά και την ομορφιά των βουνών, τις λαϊκές παραδόσεις αλλά και τις προκαταλήψεις των απλών ανθρώπων.
Δημιουργούν μια κοινότητα, με καταμερισμό εργασίας, με ρόλους και αρμοδιότητες στον καθένα. Καλλιεργούν την ομαδικότητα και εξυμνούν την συνεργασία. Μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα και διδάσκονται να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής.
«Τα ψηλά βουνά» στο ιστορικό θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ
Μια θαυμάσια παράσταση για όλη την οικογένεια. Μια ψυχική απόλαυση, μια πνευματική ανάταση, μια πολύ όμορφη στιγμή της ζωής μας.
ΣΧΟΛΙΑ…
Ένα έργο αξεπέραστης αξίας για τη βαθιά ελληνικότητα της γραφής του και τα σπουδαία μηνύματά του! Ένα έργο που απευθύνεται στα παιδιά όλων των εποχών, όλων των ηλικιών! Τα «Ψηλά βουνά», το βιβλίο που διαβάζεται με πάθος από μικρούς και μεγάλους, εδώ και 100 χρόνια!
«Συγχαίρω το κράτος διότι μας έδωκεν έν μικρόν (μικρόν τάχα;) αριστούργημα». Κωστής Παλαμάς
Τα «Ψηλά Βουνά». Ένα σχολικό βιβλίο, θρύλος, που η ιστορία θα το αξιολογήσει ως μια μορφωτική όαση!
«Δύσκολα απομονώνουμε άλλο βιβλίο το οποίο να επηρέασε τόσο αποφασιστικά την εκπαίδευση όσο τα “Ψηλά βουνά”». Αλέξης Δημαράς, πανεπιστημιακός Διδάκτωρ
Τα «Ψηλά Βουνά» θα αποτελέσουν έναν φωτεινό φάρο στο μακρύ υφάδι της σχολικής αφήγησης σε όλη τη διάρκεια της ζωής του νεοελληνικού κράτους.
«Τα Ψηλά Βουνά είναι από τα βιβλία που ξυπνούν τους λαούς και τους κάνουν μεγάλους». Στέλιος Σπεράντζας, λογοτέχνης
«Με τα “Ψηλά Βουνά” εισέρχεται εις το δημοτικόν σχολείον η Ελλάς με τον κόσμο των πλασμάτων της και με τον κόσμο των πνευμάτων της. Πόση ζωή, πόση ποίησις, πόση χάρη κατοικεί εκεί μέσα! Δεν ηξεύρω τι περισσότερον και τι ωραιότερον θα ημπορούσε να επιθυμούσε κανείς ως αναγνωστικόν βιβλίον».
Παύλος Νιρβάνας, λογοτέχνης
Ακόμα και σήμερα το βιβλίο διαβάζεται όχι απλά και μόνο ως ένα αναγνωστικό του περασμένου αιώνα, διαβάζεται ως μια λογοτεχνική κορύφωση τόσο του διαπαιδαγωγικού λόγου, όσο και της εκπληκτικής δύναμης της δημοτικής γλώσσας.
«Τα ψηλά βουνά», έργο που θεωρείται έως σήμερα, φαινόμενο μοναδικό και αξεπέραστο για τα ελληνικά παιδαγωγικά δεδομένα, εκδόθηκαν για πρώτη φορά ως αναγνωστικό της τρίτης τάξης του δημοτικού σχολείου, το 1918.
Διαβάστε ακόμα: Το Fairytales προτείνει... The Doctor
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.