Sofianna's Paidousi Author Official Site

Thursday, March 7, 2019

To Fairytales, ως χορηγός επικοινωνίας ανακατεύει τη "Χύτρα με το χρυσάφι" στο θέατρο Μορφές Έκφρασης!

H Χύτρα με το Χρυσάφι
Θέατρο Μορφές Έκφρασης
Κριτική θεατρικής παράστασης

Φεβρουάριος 2019

Του συντάκτη Άρη Ζαφειρόπουλου


Ο «άτυχος» Νάιλ Ο Λίρι, καθόταν μια μέρα στη λιακάδα και ονειροπολούσε… Και τι δε θα 'κανε εάν είχε την τύχη με το μέρος του έστω για μια φορά στη ζωή του! Θα έφτιαχνε, φυσικά, μια φάρμα κι άλλα πολλά… Φαίνεται πως τελικά η τύχη του χαμογέλασε, γιατί εντελώς ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του ένα ξωτικό με μια χύτρα γεμάτη χρυσάφι!




Tο μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να πιάσει το ξωτικό και τα χρυσάφια θα ήταν δικά του!  Έτσι πίστευε και βάλθηκε να κάνει τ' αδύνατα δυνατά για να το καταφέρει! Μα μια μεγάλη έκπληξη τον περιμένει, αφού θ' ανακαλύψει πως ο Θησαυρός που πάντα λαχταρούσε, δε βρισκόταν στη χύτρα του Ξωτικού αλλά στα δικά του χέρια και στις δικές του ιδέες!


Η «Χύτρα με το Χρυσάφι» είναι μια παράσταση του Θωμά Κινδύνη και της Παραμυθένιας Ορχήστρας, σε σκηνοθεσία της Άννας Σεβαστής Τζίμα, αφήνοντας αρκετά θετικές εντυπώσεις, γεμάτη τραγούδι, χορό και χρώματα. Οι performers κινούνται τόσο στο χώρο της υποκριτικής, όσο και σ' εκείνο της μουσικής και της κίνησης, δημιουργώντας μια παράσταση μουσικό δρώμενο. Ως επί το πλείστον βρίσκονται πάνω στη σκηνή, σε μια συνεχή κίνηση, με μια χορογραφία δεμένη και με ροή, τραγουδούν και παίζουν με μουσικά όργανα, όπως μουσικούς σωλήνες, κρουστά και κιθάρα. Το έργο κλείνει σε σχήμα κύκλου (ήχοι ζώων και φύσης), δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πίστη του ανθρώπου στον εαυτό του και τις δυνάμεις του κι όχι στην προσκόλληση της απόκτησης εύκολου χρήματος. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την παράσταση μαγευτική κι απολαυστική, ανοιχτή σε κάθε ηλικία, με νέους ηθοποιούς, γεμάτους ενέργεια και χαμόγελο, χρώμα και ζεστασιά, που σε ταξιδεύουν στον ονειρικό κόσμο του παραμυθιού.


Tο νέο βιβλίο της συγγραφέα 
Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές" σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!
μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!
Highlights: 
Τα κόκκινα μαντήλια που μοιράζονται στο κοινό και ανεμίζουν και η αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε κάποια γιορτή ή πανηγύρι, η συμμετοχή των παιδιών επί σκηνής, το ξωτικό με τις αστείες γκριμάτσες και κινήσεις του και φυσικά οι καταπληκτικές φωνές όλης της «Παραμυθένιας Ορχήστρας».


Σκηνοθεσία:
Σκηνοθετικά εύστοχη είναι η επιλογή του Χορού-ορχήστρας, όπως και στην Αρχαία Τραγωδία  (αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιο παραλληλισμό), όπου η παράσταση αρθρώνεται στη βάση της αλληλεπίδρασης μεταξύ κύριων πρωταγωνιστών-υποκριτών και Χορού-ορχήστρας, κάνοντας αρκετά σαφές στους μικρούς θεατές το τι βλέπουν και πώς κινείται η δράση, χωρίς να τους αποπροσανατολίζει. 


Ηθοποιοί:

Η  Άννα Σεβαστή Τζίμα υποδύεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Νάιλ Ο Λίρι, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι είναι άντρας, με τη χρήση μουστακιού και την αλλαγή της φωνής της, προκαλώντας, επίσης, το ενδιαφέρον των θεατών, με την έντονη εκφραστική κίνησή της, τη δυνατή φωνή αλλά και την κίνηση των χεριών της, αξιοποιώντας, μ' αυτόν τον τρόπο, το σώμα της ως όργανο ερμηνείας και επικοινωνίας.
Το ξωτικό, Δημήτρης Σκούρτης, χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, καθώς αποτελεί, σε πολλές στιγμές, πηγή γέλιου, με τις άτσαλες κινήσεις και τη φωνή του, αλλά και εμφανισιακά δίνει την αίσθηση του ξωτικού, μια καρικατούρα ενός «ροκ σταρ» στο παραμύθι, χωρίς να υπερβάλλει στο παίξιμό του. Ξεχωρίζει, επίσης και η Σελήνη Φιλιππιτζή, με την υπέροχη φωνή της αλλά και την υποκριτική της επιδεξιότητα. Είναι αναγκαίο να μην παραλείψουμε και την καταπληκτική δουλειά του υπόλοιπου σχήματος/θιάσου, με τον πολυδιάστατο ρόλο τους, σ' ένα απαιτητικό θεατρικό είδος. 


Μουσική, κοστούμια:
Η Παραμυθένια Ορχήστρα, η οποία βασίζεται στο σύστημα C.ORFF, δημιουργεί ένα μουσικό πρόγραμμα υψηλής αισθητικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρυθμό και την κίνηση αλλά και στην επαφή με τα όργανα και το τραγούδι.
Τα κοστούμια, παραμένοντας απλά και καθημερινά, παραπέμπουν στον παραμυθιακό κόσμο, εξάπτοντας το φαντασιακό των νεαρών θεατών με τα έντονα και πολυποίκιλα χρώματά τους.


Μore things to do:
Σκηνογραφικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την παράσταση και πιο επαρκής φωτισμός. 


Tips:
Η παράσταση παίζεται σε μορφή δραματοποιημένης αφήγησης παραμυθιού και αξίζει ν' αναφερθεί το στοιχείο της διαδραστικότητας, μεταξύ ηθοποιών και κοινού, ιδιαιτέρως των παιδιών που συμμετέχουν με τραγούδι αλλά και επί σκηνής.

Credits: 
Στην υπεύθυνη επικοινωνίας της παράστασης Μαρία Αναστασοπούλου για την επικοινωνία και το "ανακάτεμα" της χύτρας!


Την Παραμυθένια Ορχήστρα αποτελούν οι: 
Άννα Σ. Τζίμα, Βάγια Τσιμάρα, Δανάη Στεργίου, Δημήτρης Σκούρτης, Μαρία Ιωάννου, 
Σελήνη Φιλιππιτζή, Στεφανία Πολλάκη, 
Χαρά Παπαμιχαλοπούλου.
Πρεμιέρα: Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 
στις 15:00

Λίγα λόγια για την «Παραμυθένια Ορχήστρα»:

H «Παραμυθένια Ορχήστρα» δημιουργήθηκε από τον Θωμά Κινδύνη τον Γενάρη του 2018. 
Το κάλεσμα του σε νέους καλλιτέχνες, 
έγινε αιτία για ταλαντούχους μουσικούς, ηθοποιούς και χορευτές να εξερευνήσουν 
τον κόσμο του παραμυθιού με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. 

Διασκευή-τραγούδια-σκηνοθεσία:
Άννα Σεβαστή Τζίμα

Μουσική διδασκαλία, Μουσική διεύθυνση:
Θωμάς Κινδύνης

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10€
Οικογενειακό (3 άτομα +): 8€
Ομαδικό και Μέλη (10 άτομα +): 7€

Για όλη την οικογένεια, από 2 έως 102 ετών! 

Διάρκεια: 60 λεπτά
Παραστάσεις: από 17 Φεβρουαρίου και κάθε Κυριακή στις 15.00 έως 5 Μαΐου 

Θέατρο Μορφές Έκφρασης
Αλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα
(απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς) 
Τηλ: 210 3464903 - 210 3464002

Προπώληση: Ticketservices, Public 

Μείνετε σε επαφή μαζί μας στα social media:

facebook.com/morfesekfrasis.gr
twitter.com/morfesekfrasis
instagram.com/morfesekfrasis
youtube.com/Morfesekfrasis

Πληροφορίες/κρατήσεις για σχολικές παραστάσεις
Βλασία Βερβέρη | Τ: 6944 65 98 65

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required