Saturday, January 7, 2023

Κριτική θεατρικής παράστασης:

 Το ξύπνημα της Άνοιξης

 Θέατρο Nous - Creative space

Δεκέμβριος' 22


Της συντάκτριας Αγγελικής Χαλίμ


Μια παρέα έξι παιδιών που αποτελείται από τρία αγόρια και τρία κορίτσια, μας εισάγουν στις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τις δυσκολίες της εποχής και της εφηβικής τους ηλικίας. 

Μέσα από την άρνηση, την αδιαφορία, την έλλειψη κατανόησης και επικοινωνίας των ενηλίκων, τα παιδιά προσπαθούν με δικούς τους τρόπους να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και τη ζωή που ανοίγεται μπροστά τους.

Η ιστορία είναι μεταφορά του ομότιτλου έργου του Φρανκ Βέντεκιντ, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως προκλητικό και απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες. 

Ο αυνανισμός, η αποτυχία, ο βιασμός, η αναζήτηση σεξουαλικής ταυτότητας, η κακοποίηση, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που διαπραγματεύεται το έργο, στοιχεία που, δυστυχώς, το καθιστούν διαχρονικό και επίκαιρο ακόμα και στις μέρες μας.



Highlights: 

Η ιστορία εξελισσόταν στο τέλος του 19ου αιώνα και οι ήρωες ήταν δεκατεσσάρων χρονών. 

Μέσα από τις μεταξύ τους συζητήσεις και με τους ενήλικες που έχουν στη ζωή τους, μας μεταφέρουν το άγχος, τον προβληματισμό και τον φόβο που τελικά τους οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις.

Δυστυχώς, ούτε η εμφάνιση των ηθοποιών ούτε η ενδυματολογική προσέγγιση σε άφηναν να ‘βυθιστείς’ στην υπόθεση. 

Ενώ τα μηνύματα ήταν εξαιρετικά, κάποια χάθηκαν στην προσπάθεια να κατανοήσει ο θεατής σε ποια περίοδο βρίσκεται, τι ηλικίας τελικά είναι οι πρωταγωνιστές απέναντι του, ενώ υπερφορτώνεται από πληροφορίες και γεγονότα που περνάνε βιαστικά χωρίς να προλάβει να τα επεξεργαστεί. 

Η σκηνή της αυτοκτονίας, παρόλο που ήταν πολύ απλή, εντυπωσίασε για το πώς μετέφερε το συναίσθημα και της ένταση του γεγονότος.


Sofianna Paidousi (Σοφιάννα Παϊδούση)

                        Kid 's book author

Σκηνοθεσία:  

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωνσταντίνου, προσπάθησε να μεταφέρει τα σπουδαία αυτά μηνύματα του έργου συνδέοντάς τα με το τώρα, χωρίς, όμως, να το καταφέρει στο έπακρο. 

Ο στόχος θα είχε επιτευχθεί, αν υπήρχε μια ομαλή σύνδεση, χωρίς να μπερδεύεται ο θεατής.



Ηθοποιοί: 

Οι ηθοποιοί Ελωρίς Αλπανίδου, Βαγγέλης Ζάπας, Λυκούργος Μπάδρας, Άρης Μπαταγιάννης, Ιλεάνα Παπαγιάννη και Έλενα Σταύρου, έκαναν μια αξιοπρεπή και τίμια προσπάθεια. Ξεχώρισε η άνεση και η θεατρικότητα της κίνησης που είχαν στον χώρο.

Η Ελένη Κούστα διακρίθηκε με την ερμηνεία της, κέρδισε τους θεατές και ενσάρκωσε επιτυχώς τους ρόλους της!


Ιδανικό soundtrack:



ΕΦΗΒΕΙΑ - ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ

Στίχοι: Κυριάκος Ντούμος

Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος


«Εφηβεία  "Κάτω η βία",

ο πατέρας  είναι τέρας,

το σχολείο μαυσωλείο, φυλακή

και το διάβασμα εφεύρεση κακή».


Μουσική, κουστούμια, σκηνικά, φώτα:

Η μουσική επιμέλεια (από τον Νίκο Ζουρνή) και ο φωτισμός (από την Μαριέττα Παυλάκη) δημιούργησαν ένα ευχάριστο background. 

Στη σκηνογραφία-ενδυματολογία η Βίκυ Πάντζιου και ο Κωνσταντίνος Παυλίδης: Το απέριττο σκηνικό, συνήθως, λειτουργεί θετικά, αυτήν τη φορά, όμως, θα μπορούσαν να υπάρχουν στοιχεία που να υποβοηθάνε την ιστορία. 

Η επιλογή ενδυμάτων μέσα από τη σύγχρονη πραγματικότητα θα ήταν εύστοχη, αν υπήρχε μεγαλύτερη συσχέτιση της ιστορίας με το τώρα. 


More things to do: 

Οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν ρόλους 14χρονων παιδιών, θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ρεαλιστικοί και ως έκφραση και ενδυματολογικά.


Bonus Tips: 

«Το Ξύπνημα της Άνοιξης» (Fruehling Erwachen, 1891) έχει ως θέμα το σεξουαλικό ξύπνημα στα χρόνια της εφηβείας και προαναγγέλλει τις ψυχαναλυτικές ιδέες του Σίγκμουντ Φρόυντ στο θέατρο.




Η Χαλίμ Αγγελική έχει τελειώσει το τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου και έχει περάσει πολλά χρόνια ως παιδαγωγός σε μικρές ηλικίες. Ξεκίνησε την συγγραφική της πορεία με παιδικά παραμύθια και συνέχισε με το πρώτο της μυθιστόρημα 'Ξυλινη Αφρική'. Η αγάπη για τα παιδιά και η συνεχής αναζήτηση της μαγείας μέσα από την δημιουργικότητα είναι αυτό που την χαρακτηρίζει.Ασχολείται με την συγγραφή από πολύ μικρή ηλικία και την θεωρεί πάντα μια ασφαλή και υγιή διέξοδο στη ζωή της.


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ για το έργο «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» του Κώστα Παπακωνσταντίνου

 «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» 

του Φρανκ Βέντεκιντ για 4 τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Noūs- Creative Space

Τη θεατρική σεζόν 2022 – 23, η Ελληνική Εταιρεία Παραγωγής Θεάτρου «Από τα έγκατα της Γης» παρουσιάζει το έργο του Φρανκ Βέντεκιντ, σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου στο νεοσύστατο Θέατρο Noūs.

Όταν το 1891 ο Φρανκ Βέντεκιντ έγραψε το Ξύπνημα της Άνοιξης συνειδητά θέλησε να ταράξει τα ήρεμα νερά της βικτωριανής Ευρώπης. Στη δύση του 19ου αιώνα η εμφάνιση της ψυχανάλυσης, η φεμινιστική επανάσταση, η εξάπλωση του σοσιαλισμού, οι εθνικές, πολιτικές και κοινωνικές διαμάχες που θα οδηγήσουν σε δύο δεκαετίες στο ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου διαμορφώνουν ένα νέο κόσμο πιο προκλητικό, πιο γρήγορο, πιο δυναμικό. Ο Βέντεκιντ παρατηρεί, κρίνει και αποκαλύπτει με επώδυνη ειλικρίνεια στο κοινό πως η άγνοια, η αδυναμία κατανόησης ή η αδιαφορία των ενηλίκων για τον εφηβικό ψυχικό κόσμο αφήνει τους νέους να αναρωτιούνται, να εξερευνούν, να απελπίζονται ή να βρίσκουν εν τέλει κάποιο μονοπάτι μόνοι τους. Ο αυνανισμός, η ομοφυλοφιλία, ο βιασμός, η έκτρωση, η αυτοκτονία, η πορνεία, η παιδική κακοποίηση, θέματα που κυριαρχούν στη ζωή και τη σκέψη των εφήβων ηρώων του δράματος, του έδωσαν τον τίτλο ενός από τα προκλητικότερα έργα της Γερμανικής δραματουργίας και προκάλεσαν την απαγόρευση του σε πολλές χώρες. Σήμερα, σε μια εποχή εξίσου ταραγμένη και ρευστή, οι νέοι βιώνουν παρόμοιες προκλήσεις και προβληματισμούς για το σώμα τους, τη σεξουαλική τους ταυτότητα, τη σχέση τους με τους ενηλίκους, τη θρησκεία, την εκπαίδευση κι έτσι το Ξύπνημα της Άνοιξης παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, επώδυνο και προκλητικό.


Συντελεστές: 


Μετάφραση: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Τωράκη 

Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα 

Μουσική: Νίκος Ζουρνής

Σκηνογραφία- Ενδυματολογία: Βίκυ Πάντζιου , Κωνσταντίνος Παυλίδης

Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη

Φωτογραφία, σχεδιασμός αφίσας , γραφιστικά: Κωνσταντίνος Παυλίδης

Promo trailer: Κωνσταντίνος Παυλίδης

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού

Παραγωγή: «Από τα έγκατα της Γης»


Ηθοποιοί:  Ελωρίς Αλπανίδου, Βαγγέλης Ζάπας, Ελένη Κούστα, Λυκούργος Μπάδρας, Άρης Μπαταγιάννης, Ιλεάνα Παπαγιάννη, Έλενα Σταύρου.


Info παράστασης:


Παραστάσεις : Από 8 Ιανουαρίου έως 29 Ιανουαρίου 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή στις 20:00 


Τοποθεσία: Θέατρο Noūs- Creative Space, https://goo.gl/maps/H5s9ZbcQwUnv15aT9 

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό εισιτήριο, 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ) και 5 ευρώ Ατέλεια

Κρατήσεις εισιτηρίων: https://www.ticketmaster.gr/ticketmaster_se_2005916.html 

Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 8237333 

Email Θεάτρου: info@theatrenous-creativespace.com 

Parking: Για το διάστημα 20:00 – 00:00, με την επίδειξη του εισιτηρίου σας, χρέωση 5€.

Τοποθεσία Parking


Διαβάστε ακόμα: Αναστασία Γκολέμα: "Για να δεις αν έχεις, τι έχεις και τι δεν έχεις, χρειάζεται ενός είδους αφύπνιση. Όποιος έχει κίνητρο αφύπνισης, τον βρίσκει τον τρόπο"

Αποκλειστική συνέντευξη της ηθοποιού στο Fairytales και τον δημοσιογράφο Νίκο Κολίτση




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.


Follow me on Social Media


Send us your CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Subscribe to our mailing list

* indicates required