Ο Παραμυθοράφτης
Κριτική βιβλίου
Του δημοσιογράφου, συγγραφέα
Συγγραφέας: Βιολέτα Σολιδάκη
Ζωγραφιές: Βασίλης Σολιδάκης
εκδόσεις Φίλντισι
Ένας καλοκάγαθος ράφτης αποφασίζει να σταματατήσει τη συρραφή ρούχων και να στραφεί αποκλειστικά στη συρραφή παραμυθιών παρακαλώ! Άλλωστε, η αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού είναι ίδιον της... εποχής μας, οπότε το «παραμυθοραφείο» ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και τις προϋποθέσεις. Στη θεωρία τουλάχιστον! Γιατί στην πράξη από εκεί που αντηχούσε παιδικές φωνές όλων των χρωμάτων -ο ράφτης ταυτόχρονα εξασκούσε και την τέχνη του παραμυθιού στο ραφτάδικό του στους μικρούς «πελάτες» του-, άρχισε ξαφνικά, με την απότομη στροφή του, να βιώνει τον χλευασμό και την αποδοκιμασία όλων. Ο ράφτης, πάντως, δεν το έβαλε κάτω κι αναζήτησε την τύχη του, σε ξένους τόπους, σε βουνά και σε λαγκάδια. Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει, συναντά δράκους και μάγισσες και προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά του, πριν επιστρέψει στον τόπο της καταγωγής του, ευελπιστώντας τα πράγματα να αλλάξουν και να τα καταφέρει καλύτερα αυτή τη φορά!
Θα κατορθώσει, τελικά, να επιβιώσει το «παραμυθοραφείο» του και να πραγματοποιήσει το όνειρό του ο ράφτης της ιστορίας μας;
Διαφήμιση
Sofianna Paidousi (Σοφιάννα Παϊδούση)
Η συγγραφέας, -εμψυχώτρια και αφηγήτρια με αντίστοιχη εμπειρία χρόνων-, Βιολέτα Σολιδάκη, είχε σκαρφιστεί την ιστορία πριν πολλά πολλά χρόνια για μία ομάδα παιδιών με μεγάλες «διαφορές», τουλάχιστον στο ξεκίνημα -η πρώτη έκδοση του βιβλίου, από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, χρονολογείται στο 2005-, με τις Εκδόσεις Φίλντισι να επαναφέρουν στο προσκήνιο, με μία δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση, την περιπετειώδη ιστορία του ράφτη. Μέσα από αυτήν αναδεικνύονται σταδιακά οι αρετές της επιμονής, της υπομονής, της ανιδιοτελούς προσφοράς και η αξία της συνεχούς προσπάθειας και διεκδίκησης των στόχων και των ονείρων, πέρα από τις όποιες συνθήκες, δυσκολίες και προβλήματα, που σχεδόν πάντα παρουσιάζονται. Η γραφή έχει μία θεατρική κλιμακωτή προσέγγιση που, σε συνδυασμό με την ισορροπημένη εικονογράφηση, δένει την πλοκή της ιστορίας και καταφέρνει να προσεγγίσει έμμεσα και με ευαισθησία τη δύναμη της αγάπης (για τον άνθρωπο) και το ζήτημα της μοναξιάς και της διαχείρισής του.
Ο ζωγράφος Βασίλης Σολιδάκης, πατέρας της συγγραφέα, είναι ο δημιουργός των εικόνων, που έχουν ένα καλλιτεχνικό αποτύπωμα που σε ταξιδεύει και σε μεταφέρει σε άλλες εποχές και σε άλλα μέρη -ξέρετε, αυτά με τους δράκους και τις μάγισσες-, με ποικικία χρωμάτων και έμφαση στα πρόσωπα και τους χαρακτήρες.
«Ράφτη μου, ραφτάκο,
Παραμυθοραφτάκο
Πολύ σ’ ευχαριστώ
Που κάθισες και έραψες
Το παραμύθι αυτό»
Διαβάστε ακόμα: Το Fairytales προτείνει... ΑΚΡΩΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ
Συνεχίζει έως το Πάσχα η πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Charlotte Jones στο Σύγχρονο Θέατρο
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.